Kurti: Kaznene mjere Evropske unije nanijele su štetu Kosovu

Link na izvornu vijest

Zbog tih sankcija štete uglavnom ima poslovna zajednica, ali i državne službe Kosova, rekao je Albin Kurti.

Kosovski premijer Albin Kurti potvrdio je da su kaznene mjere Evropske unije nanijele štetu Kosovu.

U intervju za RTV Slovenije rekao je da je istina da zbog tih sankcija štete uglavnom ima poslovna zajednica, ali i “državne službe Kosova”.

Tako je odgovorio na pitanje šta je njegov odgovor na kritiku da će Kosovo zbog njegove “oštre politike na sjeveru Kosova” izgubiti i do 500 miliona eura iz evropskih IPA fondova”.

“Naprimjer, zamrznut je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, iako smo ga ispunili 69 posto”, kazao je, te dodao i da su “u opasnosti zajmovi i grantovi, kao i finansiranje iz fondova EU”.

“Sve ovo je prekinuto. Stoga bi uklanjanje ovih mjera protiv Kosova bilo zaista dobrodošlo i pravedna odluka EU-a”, procijenio je Kurti, prenijela je Beta.

Odbio je odgovornost Kosova za pogoršanje stanja na sjeveru Kosova, pošto se tamo, kako je rekao, “borimo protiv nasilnih ekstremista koji su napali vojnike KFOR-a, kosovsku policiju i novinare” i rekao da i tamo mora funkcionisati vladavina prava.

Optužbe na račun Beograda

“Veoma je važno da imamo i jedno i drugo: vladavinu prava, bez nasilnih ekstremista, i sigurnost i mir na drugoj strani”, kazao je.

Naveo je da su “kosovski Srbi koji žive južno od Ibra, generalno dobro integrisani” i da “imaju koristi od toga, dok Srbi na sjeveru Kosova ne žive tako dobro jer nisu integrisani”.

Optužio je zvanični Beograd da čini sve da spriječi integraciju Srba na sjeveru Kosova.

“To nasilje iz Beograda mora se završiti i potrebna nam je pomoć međunarodne zajednice, posebno EU-a”, kazao je Kurti.

Govorio je i o izborima u četiri sjeverne opštine većinski nastanjene Srbima, što je bila jedna od četiri tačke dogovora Kosova i EU-a za smirivanje stanja na sjeveru Kosova.

“Vrijedno radim i sve pripremam za izbore koji će biti najesen” rekao je Kurti.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?