Kina: Spremni smo za formiranje multipolarnog svijeta sa Rusijom

Kina: Spremni smo za formiranje multipolarnog svijeta sa Rusijom

Link na izvornu vijest

Kina je spremna da radi sa Rusijom na formiranju multipolarnog svijeta i pravednijeg svjetskog poretka, izjavio je direktor kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (CK KPK), ministar spoljnih poslova Vang Ji, na početku pregovora sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom u Moskvi.

Kineski diplomata je takođe istakao da Peking i Moskva vode nezavisnu spoljnu politiku, njihova saradnja nije usmerena protiv drugih država.

On je takođe dodao da saradnja dve zemlje ne potpada pod uticaj drugih država.

„Odnosi Kine i Rusije pod rukovodstvom (ruskog lidera Vladimira) Putina i (kineskog predsednika) Si Đinpinga zadržavaju pozitivnu dinamiku“, istakao je Vang.

Prema njegovim rečima, dve zemlje, kao vodeće svetske države i stalne članice Saveta bezbednosti UN su naročito odgovorne za održanje globalne stabilnosti i svetskog razvoja.

Lavrov: Saradnja Moskve i Pekinga važna za globalnu pravdu

Šef ruske diplomatije ocenio je da Moskva i Peking uspešno koordinišu delovanje sa državama globalnog Juga i ostvarili su pozitivne rezultate u okviru Istočnoazijskog samita, Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) i samita G20.

Ruski diplomata je naglasio da je saradnja dve države od važnog značaja za obezbeđenje pravednosti u svetskim dešavanjima, kao i obezbeđivanje ravnoteže interesa u onim procesima koji se razvijaju u najrazličitijim pravcima.

Lavrov je još poručio da očekuje da Moskva i Peking nastave koordinisani rad i na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, kao i na mnogim drugim sastancima na višem i visokom nivou.

Kineski ministar boravi u poseti Rusiji 18-21. septembra gde učestvuje u 18. rundi rusko-kineskih konsultacija o strateškoj bezbednosti. Pre toga, 16-17. septembra, Vang Ji je održao pregovore sa pomoćnikom predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom, na kojima su razgovarali o situaciji u Ukrajini, Tajvanu, a dogovorili su se i da nastave da održavaju kontakte.

Sputnjik.rs

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?