Vlada FBiH priprema set fiskalnih zakona: ”Minimalac” će biti 1.000 KM

Vlada FBiH priprema set fiskalnih zakona: ”Minimalac” će biti 1.000 KM

Link na izvornu vijest

Vlada Federacije BiH pripremila je set fiskalnih zakona koji bi trebali olakšati poslovanje u ovom entitetu, ali istovremeno omogućiti i viši standard za građane.

Iz Vlade FBiH mjesecima govore da fiskalne reforme podrazumijevaju smanjenje doprinosa na plaće te podizanje minimalne plaće.

Smatram da ostavljanje na volju neće dovesti do poboljšanja standarda radnika. Mada, vidite da poslodavci silom prilika pokušavaju povećati plaće radnicima jer ostaju bez radne snage. Siguran sam da se smanjivanjem stope doprinosa mogu stvoriti pretpostavke da se povećaju plaće i popravi standard radnika, kazao je Nikšić, piše Dnevni avaz.

MMF preporučuje ograničavanje rasta plaće u BiH

Nikšić i Vlada Federacije do sada nisu precizirali koliko bi to smanjenje trebalo točno iznositi. Međutim, prema informacijama spomenutih sarajevskih novina, nakon analize i razgovora s poslodavcima i ekonomskim stručnjacima, pripremljeno je smanjenje stope doprinosa na plaću koja bi, umjesto trenutnih 41,5 posto, trebala iznositi oko 30 posto.

Istovremeno, Vlada želi stimulirati poslodavce da razliku u smanjenju preusmjere u plaće radnicima. Tako bi se istovremeno minimalna plaća podigla na 1.000 KM, što je odavno zahtjev sindikata u FBiH.

Za Vladu FBiH će biti izazovno popuniti proračunske rupe koje će se eventualno pojaviti uslijed smanjenja nameta, a jedna od mogućnosti o kojoj intenzivno razmišljaju je online fiskalizacija.

Jednokratna pomoć od 400 KM zaposlenima u javnoj upravi i poduzećima

Troškove nove fiskalizacije ne bi trebali snositi porezni obveznici, a razmatra se mogućnost da kupovinu novih fiskalnih uređaja plate telekom operateri, kazao je Nikšić.

Ipak, zamah i razvoj koji bi se ekonomiji dao sa smanjenjem nameta mogao bi također nadoknaditi smanjenje postotka za državu, u smislu da bi ekonomski zamah i pored smanjenja nameta mogao u konačnici dovesti do veće naplate, piše Avaz.

U BiH za mjesec dana broj nezaposlenih narastao za 3.827

Prijedlog zakona o doprinosima FBiH napravljen je 2021. godine, ali je povučen s dnevnog reda Zastupničkom doma Parlamenta FBiH. Isto se dogodilo i 2022. godine s Prijedlogom zakona o porezu na dohodak Federacije BiH kojim je bilo predviđeno oporezivanje toplog obroka, regresa i drugih dodataka na plaću.

Njima je planirano povećanje osobnog odbitka sa sadašnjih 300 na 800 KM na mjesečnoj razini. Planirano je i povećanje poreza na dohodak s dosadašnjih 10 na 13 posto za primanja viša od 800 KM.

(www.jabuka.tv | Foto: Vlada FBiH)

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?