Pripadnik Armije RBiH Almir Sarajlić za ratne zločine u Križančevu selu osuđen na 20 godina zatvora

Pripadnik Armije RBiH Almir Sarajlić za ratne zločine u Križančevu selu osuđen na 20 godina zatvora

Link na izvornu vijest

Sud Bosne i Hercegovine je danas, 19. rujna, donio i javno objavio prvostupanjsku presudu u predmetu “Ibrahim Purić i drugi” koji se odnosi na počinjenje kaznenog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Optuženi Almir Sarajlić je proglašen krivim za počinjenje kaznenog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Sud mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.

Optuženi Sarajlić je proglašen krivim što je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, u svojstvu pripadnika 325. brdske brigade Armije RBiH, 22.12.1993. godine prilikom napada na linije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Križančevog Sela, Šafradina i Dubravice, općina Vitez, u kojem je strijeljano najmanje dvanaest (12) vojnika HVO-a, koji su se prethodno predali, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima, tako što je navedenog dana u jutarnjim satima, na području zaseoka Šafradini, u blizini Sivrinog Sela, lišio života najmanje dvanaest (12) vojnika HVO-a, a koji su se, kako je navedeno u obrazloženju Suda BiH, prethodno predali i bili razoružani, među kojima je bilo i ranjenih vojnika, a jedan od njih neutvrđenog identiteta je bio potpuno onesposobljen za samostalno kretanje.

Optuženi Ibrahim Purić, Ibrahim Tarahija, Nijaz Sivro, Rušit Nurković, Sadik Omanović, Šaćir Omanović i Kasim Kavazović su oslobođeni od optužbe jer nije dokazano da su počinili kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a optuženi Ibrahim Purić i kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U službenom obrazloženju Suda BiH, sedmorica optuženih su oslobođeni od optužbe da su za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, Ibrahim Purić u svojstvu komandanta 325. brdske brigade Armije RBiH i komandanta taktičke grupe “Sjever” 3. korpusa Armije RBiH, Ibrahim Tarahija u svojstvu komandanta 3. bataljona 325. brdske brigade Armije RBiH, Nijaz Sivro u svojstvu pomoćnika komandanta za sigurnost 325. brdske brigade Armije RBiH, Rušit Nurković u svojstvu pomoćnika komandanta 325. brdske brigade Armije RBiH za moral, informativno-propagandnu djelatnost i vjerska pitanja, kao i predsjednik Komisije za razmjenu 325. brdske brigade Armije RBiH te Šaćir Omanović, Sadik Omanović i Kasim Kavazović u svojstvu pripadnika 325. brdske brigade Armije RBiH, 22.12.1993. godine prilikom napada na vojnike Hrvatskog vijeća obrane i civilno stanovništvo hrvatske nacionalnosti Križančevog Sela, Šafradina i Dubravice, postupali suprotno odredbama Ženevske konvencije.

Protiv ove presude stranke i branitelji mogu izjaviti žalbu vijeću Apelacijskog odjeljenja Suda u roku od 15 dana od dana prijema pismenog opravka presude.

 

The post Pripadnik Armije RBiH Almir Sarajlić za ratne zločine u Križančevu selu osuđen na 20 godina zatvora first appeared on ABCportal.info.

Objava Pripadnik Armije RBiH Almir Sarajlić za ratne zločine u Križančevu selu osuđen na 20 godina zatvora pojavila se prvi puta na ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?