Rusija značajno povećala proizvodnju tenkova, raketa, bespilotnih letjelica…

Link na izvornu vijest

Bekan Ozdojev, industrijski direktor namjenskog kompleksa u Rostecu, navodi kako su proizvodni kapaciteti raznih tipova naoružanja povećani između dva i 10 puta.

Rusija je značajno povećala proizvodnju naoružanja i vojne opreme, u nekim slučajevima i udeseterostručila, kako bi snabdjela svoju vojsku u Ukrajini, objavio je u utorak najveći proizvođač naoružanja u ovoj državi, prenosi agencija Reuters.

Dodaje se kako je značajno povećana proizvodnja raketa, bespilotnih letjelica, borbenih vozila i artiljerije.

Predsjednik Ruske Federacije je naredio povećanje kapaciteta proizvodnje kako bi osigurao ispunjenje ciljeva Moskve u, kako on kaže, „specijalnoj vojnoj operaciji“ u Ukrajini uprkos činjenici da zapadne države Kijevu dostavljaju oružje vrijedno milijarde dolara i nameću ogromne sankcije ruskoj ekonomiji.

Bekan Ozdojev, industrijski direktor namjenskog kompleksa u Rostecu, ruskoj državnoj korporaciji koja kontrolira najveći dio namjenske industrije države, navodi kako su proizvodni kapaciteti raznih tipova naoružanja povećani između dva i 10 puta.

“Dimi se iz svih cijevi”

A za neke tipove opreme, proizvodnja je pojačana „desecima puta“, dodaje Ozdojev.

„Idemo naprijed krstarećom brzinom, dimi se iz svih cijevi“, istakao je on, prenosi Reuters.

Ozdojev govori kako je značajno povećana proizvodnja tenkova, oklopljenih vozila, raketnih bacača, artiljerije, balističkih projektila kratkog dometa Iskander, raketnih sistema srednjeg dometa zemlja-zrak Pancir, kao i hipersoničnih raketa Kinžal.

Agencija Reuters navodi kako čelnik Rosteca nije dao više detalja o ukupnim brojkama proizvedenog naoružanja.

Na čelu Rosteca, koji je pod sankcijama Zapada, je Sergej Čemezov, bliski saveznik Putina. Ova kompanija kontrolira 800 ruskih civilnih i odbrambenih pogona i najveći je ruski proizvođač naoružanja bez konkurencije

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?