Ustavni sud usvojio tužbe bivših pripadnika HVO-a koji su tražili da im Hrvatska prizna status hrvatskih ratnih vojnih invalida

Ustavni sud usvojio tužbe bivših pripadnika HVO-a koji su tražili da im Hrvatska prizna status hrvatskih ratnih vojnih invalida

Link na izvornu vijest

Na sjednici Ustavnog suda 25. listopada usvojeno je čak 14 ustavnih tužbi bivših pripadnika HVO-a koji traže da im hrvatska država prizna status hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI), a time i materijalna prava koja iz toga proizlaze, piše u petak Jutarnji list.

Svih 14 odluka donijelo je jedno te isto sudsko vijeće kojim predsjedava ustavna sutkinja Ingrid Antičević Marinović, a čine ga Snježana Bagić, Mario Jelušić, Davorin Mlakar, Rajko Mlinarić i Miroslav Šumanović.

Četrnaestorica bivših pripadnika HVO-a, čije je tužbe Ustavni sud usvojio, danas žive diljem Hrvatske, od juga Hrvatske do Slavonije, a neki od njih su i u BiH. U svih 14 odluka vijeće Ustavnog suda jednoglasno je zaključilo da se pravomoćne presude Visokog Upravnog suda kojima se pripadnicima HVO-a odbija priznanje statusa HRVI-ja ukidaju te da taj sud mora ponoviti postupke i donijeti nove presude.

Presudama Visokog upravnog suda, navodi Ustavni sud, povrijeđeno je ustavno pravo bivših pripadnika HVO-a na pravično suđenje. Prekretnica Vijeće Ustavnog suda, kojim predsjeda Antičević Marinović u obrazloženju svih 14 odluka pozvalo se na “presedansku” odluku Ustavnog suda u slučaju bivšeg pripadnika HVO-a Ive Lamešića iz siječnja.

Tri izdvojena mišljenja

Bila je to prva odluka Ustavnog o prihvaćanju ustavne tužbe bivšeg pripadnika HVO-a koji od hrvatske države traži priznanje statusa HRVI-ja i pripadajuća materijalna prva. Ustavni je u slučaju Lamešić zauzeo stajalište da je od 2017. na snazi novi Zakon o hrvatskim braniteljima (tzv. Medvedov zakon) koji za razliku od prethodnog štiti prava pripadnika HVO-a kojima je MORH u 90-ima dodijelio status HRVI-ja i pravo na invalidninu.

Visoki upravni sud je negirajući pravo Lamešiću na status HRVI-ja i pripadajuća materijalna prava, zanemario Zakon o braniteljima iz 2017. i povrijedio mu pravo na pravično suđenje, zaključio je u “presedanskoj” odluci Ustavni.

U slučaju Lamešić odlučivao je cijeli sastav Ustavnog suda i odluka nije bila jednoglasna. Troje ustavnih sudaca, Lovorka Kušan, Andrej Abramović i Goran Selanec glasali su protiv odluke većine i napisali izdvojena mišljenja.

The post Ustavni sud usvojio tužbe bivših pripadnika HVO-a koji su tražili da im Hrvatska prizna status hrvatskih ratnih vojnih invalida first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?