Odbijen zahtjev za poskupljenje priključka struje

Odbijen zahtjev za poskupljenje priključka struje

Link na izvornu vijest

BANJALUKA – Operatori distributivnih sistema, odnosno bivša distributivna preduzeća u Republici Srpskoj tražila su od Regulatorne komisije za energetiku (RERS) dozvolu za povećanje cijena usluge priključka na distributivnu mrežu, ali njihov zahtjev nije odobren, saznaje portal CAPITAL.

Odbijen zahtjev za poskupljenje priključka struje

FOTO:Agencije

Svih pet zavisnih preduzeća koja posluju u sklopu Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) su se požalila komisiji da su troškovi priključka daleko veći nego što to korisnik na kraju plaća, a da je najveći krivac tome inflacija zbog koje je došlo do velikog poskupljenja materijala i opreme na tržištu.

Primjera radi, prosječni trofazni priključak na području Banjaluke košta između 850  i 1.000 maraka, dok troškovi iznose i do 2.000 maraka, tako da se često dešava da preduzeće bude u duplom gubitku.

Pored cijena materijala, operatori su dozvolu za novi viši cjenovnik tražili i zbog uvođenja naprednih sistema za očitanje potrošnje (AMM).

RERS nije dala saglasnost na njihove ideje.

U komisiji su smatrali da je ovaj sistem od značaja za sve potrošače i proizvođače struje u Srpskoj te da zbog toga svi zajedno treba da snose troškove, a ne samo novi korisnik.

Oni zato predlažu da se pokrene postupak kojim bi se izmijenila naknada za korištenje distributivne mreže.

„Ova aktivnost utiče na sve korisnike distributivne mreže, pa kako na one korisnike čiji su objekti već priklјučeni na elektrodistributivnu mrežu tako i na one koji će se ubuduće priklјučivati na mrežu. Zbog toga, ovaj trošak se ne može obračunavati samo budućim korisnicima distributivnog sistema“, navodi regulator.

CAPITAL: D. T.  

Чланак Odbijen zahtjev za poskupljenje priključka struje се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?