U zagrebačkim vrtićima pojavila se bolest šake, usta i stopala: Hoće li stići i u BiH?

U zagrebačkim vrtićima pojavila se bolest šake, usta i stopala: Hoće li stići i u BiH?

Link na izvornu vijest

U zagrebačkim vrtićima pojavila se bolest šake, usta i stopala: Hoće li stići i u BiH?

Pojedini zagrebački vrtići upozoravaju roditelje na pojavu bolesti šake, usta i stopala. Pitali smo HZJZ o kakvoj je bolesti riječ.

Bolest šake, usta i stopala je blaga febrilna bolest koju karakterizira pojava mjehurića (vezikula) na dlanovima i tabanima te u ustima. Uzrokuje je virus Coxsackie tipa A, a iako od nje najčešće obolijevaju djeca do deset godina starosti, simptomi se mogu pojaviti i kod odraslih osoba.

U HZJZ-u ne vode zasebnu evidenciju brojeva ove bolesti već je ubrajaju u enteroviroze kojima pripada i zbog toga kod Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kako su sami rekli za N1, ne postoji precizan uvid u broj slučajeva.

Pojedinačni slučajevi mogu se javljati tijekom cijele godine, ali epidemije se obično bilježe ljeti i u ranu jesen.

Inkubacija traje tri do pet dana, a prvi simptomi su povišena tjelesna temperatura (38 do 39°C), gubitak apetita i grlobolja. Još jedan karakterističan simptom ove bolesti je pojava mjehurića (vezikula) u usnoj šupljini i na jeziku. Kod velika većine pacijenata razvije se osip nalik prištićima sive boje s crvenim rubom na prstima nogu, ruku te na dlanovima i stopalima, koji može potrajati i do deset dana. Izvor zaraze su najčešće osobe s asimptomatskom infekcijom, kažu u Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije.

Zaražene osobe izlučuju virus sekretom ždrijela i stolicom, a zarazne su i nekoliko tjedana nakon prestanka simptoma.

Bolest se prenosi u direktnom kontaktu sa zaraženom osobom i širi se i indirektno preko različitih predmeta.

Ne primjenjuje se nikakva specifična terapija, liječenje je simptomatsko. Uzimaju se lijekovi koji ublažavaju bol i snižavaju povišenu tjelesnu temperaturu.

Ukoliko je potrebno, za promjene na koži koje puknu može se primijeniti antibiotik.

Zbog bolnog i otežanog gutanja, važno je da se uzima dovoljno tekućine kako bi se spriječila dehidracija.

Iz HZJZ-a poručuju kako se ova bolest može prevenirati kao i ostale enteroviroze: Izbjegavanjem ili ograničenjem bliskih kontakata i izolacijom oboljelih.

Epidemiologinja Iva Pem Novosel iz HZJZ-a podsjeća i na važnost redovitog pranja ruku toplom vodom i sapunom, kao i izbjegavanje stavljanja ruku u usta. Važno je, kaže i redovito čistiti dodirne površine, kao i prozračivati prostorije.

Objava U zagrebačkim vrtićima pojavila se bolest šake, usta i stopala: Hoće li stići i u BiH? pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?