Online tečaj 3D programiranja, evo zašto je učenje kodiranja neophodno za uspjeh u 21. stoljeću

Kodiranje je postalo jedna od najvažnijih vještina u 21. stoljeću. Uz brzi razvoj tehnologije, sve više poslova zahtijeva barem osnovno znanje programiranja. Bilo da želite postati web developer, inženjer softvera ili samo želite poboljšati svoje sposobnosti u digitalnoj eri, učenje kodiranja je ključno.

Učenje kodiranja omogućuje vam da steknete vještine koje vam mogu pomoći u razumijevanju i rješavanju problema na kreativan i logičan način. Također, omogućuje vam da se bolje prilagodite promjenama na tržištu rada i otvara vrata za brojne karijerne mogućnosti.

Razvijanje kritičkog razmišljanja i kreativnosti

Kodiranje je više od pukog tipkanja na tastaturi. Ono zahtijeva kritičko razmišljanje, analitičke vještine i kreativnost. Kroz proces učenja kodiranja, stječete sposobnost prepoznavanja problema, dekomponiranja složenih problema na manje dijelove i pronalaženja efikasnih rješenja.

Također, kodiranje vam omogućuje da budete kreativni i izražavate se na jedinstven način. Bilo da stvarate web stranice, mobilne aplikacije ili igre, kodiranje vam pruža mogućnost da pretvorite svoje ideje u djela koja su vidljiva i korisna drugima.

U današnjem digitalnom dobu, tehnološki napredak omogućava nam da proširimo horizonte načina na koji doživljavamo svijet. Jedna od najinovativnijih tehnologija koja se ističe u ovom području su 3D scene.

Kroz njih, promocija turizma, kulturnih vrijednosti te drugih aspekata kreiranja sadržaja postaje više nego samo gledanje slika na ekranu – postaje interaktivno iskustvo koje osvaja srca i umove.

Tradiconalni turistički letci i online galerije fotografija sve više ustupaju prostor 3D scenama koje omogućavaju posjetiteljima da virtualno putuju kroz destinacije. Ovo ne samo da pruža realističan dojam mjesta, već također pomaže putnicima da bolje planiraju svoje putovanje.

3D scene nude jasne i detaljne poglede iz svakog kuta.

S obzirom na brojne postojeće alate, lagano je pružiti nove pa čak i fantastične prikaze postojećih lokacija u novom ruhu.

Jedan od alata za kreiranje 3D scena je Skybox Ai koji je izrađen od tvrtke Blockade Labs.

U ovaj alat možete ukucati naziv scene, a potom skinuti JPG sliku koju možete koristi za svoju pozadinu virtualne scene.

U ovom primjeru smo zatražili od AI alata da nam kreira scenu Starog Mosta u Mostaru, a potom ćemo tu sliku iskoristiti za kreiranje 3D Scene.

Ovo je primjer kako slika izgleda kada se tek skine pomoću AI alata.

Potom možemo ovu sliku postaviti kao pozadinu svoje 3D scene, koristeći Aframe radni okvir.

U nastavku slijedi primjer koda, kojeg možete zalijepiti u uređivač koda ispod.

<!DOCTYPE html> <html lang="en"> <head> <meta charset="UTF-8"> <title>Moj prvi 3D svijet</title> <script src="https://aframe.io/releases/1.2.0/aframe.min.js"></script> </head> <body>

<a-scene> 

<a-sky src="https://e-hercegovina.com/wp-content/uploads/2023/12/stari-m-scaled.jpg"></a-sky>

</a-scene>


Kada zalijepite kod trebali bi dobiti rezultat sličan ovome:

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?