5 Razloga zašto je učenje kodiranja nevjerojatno korisno za vašu budućnost, pogledajte online tečaj 3D programiranja na webu

Učenje kodiranja čini vas konkurentnijim na tržištu rada

Ako želite biti konkurentni na tržištu rada, učenje kodiranja je ključno. U današnjem digitalnom dobu, sve više poslova zahtijeva barem osnovno znanje o kodiranju. Bez obzira na to kojem sektoru pripadate, sposobnost razumijevanja i pisanja koda pruža vam prednost i otvara mogućnosti za napredak. Kodiranje se sve više smatra dodatnom vještinom koja može biti vrlo korisna u bilo kojem poslu.

Učenje kodiranja omogućuje vam da se istaknete iznad ostalih kandidata u procesu zapošljavanja. Poslodavci cijene ljude koji imaju tehnička znanja i sposobnost rješavanja problema. Bez obzira jeste li na početku karijere ili želite unaprijediti svoju trenutnu poziciju, znanje kodiranja će vam pomoći da se izdvojite iz mase i pokažete svoju vrijednost.

Kodiranje je kreativno i poticajno

Kodiranje nije samo tehnička vještina, već i oblik umjetnosti. Kada se bavite kodiranjem, svaki linija koda je kao četkica kojom stvarate digitalna umjetnička djela. Možete konstruirati web stranice, mobilne aplikacije i igre, koristeći svoju maštu i kreativnost. Ova sposobnost da stvarate nešto iz ničega pruža vam nevjerojatnu satisfakciju i ponos.

Kodiranje je također poticajno jer se stalno izazivate i učite nove stvari. Svaki zadatak donosi nove probleme koje morate riješiti. Ova neprekidna potreba za učenjem osigurava da nikada nećete dosaditi i uvijek ćete biti izazvani. To je sjajan način da ostanete mentalno aktivni i poboljšate svoje kognitivne vještine.

Kodiranje je ključno za razumijevanje suvremenog svijeta

Živimo u eri digitalne tehnologije koja sve više oblikuje naš svijet. Bez razumijevanja kako tehnologija funkcionira i kako se kodira, možete osjećati da ste izgubljeni u suvremenom svijetu. Učenje kodiranja pomaže vam da razumijete kako funkcioniraju internetske stranice, aplikacije i uređaji koje svakodnevno koristite. Postajete svjesniji tehnoloških inovacija i možete se prilagoditi promjenama koje se događaju.

Kodiranje vam omogućuje i da budete kritički mislioci. Kada shvatite kako tehnologija funkcionira, postajete sposobni analizirati je iz kritičke perspektive. Možete razumjeti potencijalne sigurnosne prijetnje, prepoznati lažne vijesti i razumjeti etičke implikacije tehnoloških odluka. To vam daje moć da donosite informirane odluke i da budete svjesni posljedica koje tehnologija može imati na društvo.

U nastavku pogledajte dio online tečaja za učenje 3D online programiranja u radnom okviru Aframe.

Postavljanje skyboxova može značajno poboljšati izgled vaše 3D scene u A-Frame-u. Evo kako možete napraviti skybox za svoju scenu i gdje možete pronaći besplatne skybox teksture:

Korak 1: Priprema radnog okvira

Prije nego što započnete s dodavanjem skyboxa svojoj A-Frame sceni, osigurajte da ste stvorili HTML datoteku i uključili A-Frame biblioteku, kako je opisano u prethodnom tutorialu (Klikni OVDJE) ili kopiraj kod ispod:

<!DOCTYPE html>
<html lang="en">
<head>
    <meta charset="UTF-8">
    <title>Moj prvi 3D svijet</title>
    <script src="https://aframe.io/releases/1.2.0/aframe.min.js"></script>
</head>
<body>

Korak 2: Dodajte skybox

Da biste dodali skybox svojoj sceni, koristit ćemo komponentu a-sky. Evo kako izgleda kod za dodavanje skyboxa:

<a-scene>
    <a-sky src="putanja/do/vase/skybox/slike.jpg"></a-sky>
    <!-- Ostatak vaše 3D scene -->
</a-scene>

U ovom primjeru, zamijenite "putanja/do/vase/skybox/slike.jpg" sa stvarnom putanjom do vaše skybox slike. Skybox slika mora biti posebna slika koja se koristi za stvaranje pozadine vaše scene.

Korak 3: Pronađite besplatne skybox teksture

Sada trebate pronaći besplatne skybox teksture koje možete koristiti za svoju A-Frame scenu. Evo nekoliko web stranica gdje možete pronaći besplatne skybox teksture:

  1. HDRI Haven (https://hdrihaven.com/): Ova stranica nudi besplatne HDR (High Dynamic Range) teksture koje se mogu koristiti za skyboxove. Preuzmite željenu teksturu i koristite je u svojoj A-Frame sceni.
  2. CC0 Textures (https://cc0textures.com/): Ovdje možete pronaći besplatne teksture visoke kvalitete koje su označene kao Creative Commons CC0, što znači da ih možete koristiti u svojim projektima bez ikakvih ograničenja.
  3. Poly Haven (https://polyhaven.com/): Ova stranica nudi besplatne teksture i HDRI-e koji su pogodni za stvaranje skyboxova. Pretražite njihovu kolekciju i preuzmite odgovarajuće teksture.

Korak 4: Dodajte skybox u svoju A-Frame scenu

Nakon što preuzmete odgovarajuću skybox teksturu, postavite je na svoj web server ili lokalni direktorij i ažurirajte putanju u vašem A-Frame kodu, kao što je prikazano u koraku 2.

Korak 5: Pregledajte svoju scenu

Spremite svoju HTML datoteku i otvorite je u svom web pregledniku. Trebali biste vidjeti svoj novi skybox koji dodaje atmosferu vašoj 3D sceni.

U primjeru ispod možete vidjeti kako izgleda kada se kao skybox koristi slika sa servisa Imgur.

Na ovoj poveznici možete naći mnoštvo 3D pozadina koje možete koristiti kao pozadine za vlastite 3D scene (Klikni POVEZNICU).

Korak 6: Eksperimentirajte i prilagodite

Možete eksperimentirati s različitim skybox teksturama kako biste promijenili izgled svoje scene. Također, možete dodavati različite komponente i objekte kako biste stvorili jedinstvenu 3D scenu.

To je osnovni tutorial za dodavanje skyboxa svojoj A-Frame sceni. Pronalaženje i zamjena skybox tekstura je zabavan način da poboljšate izgled vaših VR i 3D projekata.

Napomena

Skybox na localhostu možda ne radi zbog problema s politikama sigurnosti preglednika. Preglednici često primjenjuju sigurnosne politike koje ograničavaju pristup resursima kao što su slike i teksture kada se web stranica pokreće lokalno s localhost adrese. To može uzrokovati da skybox ili druge slike ne budu učitane kako treba.

Da biste riješili taj problem, možete probati sljedeće opcije:

  1. Koristite servis za privremeno dijeljenje slika: Da biste brzo podijelili sliku s drugima i testirali je na localhostu, možete koristiti online servise poput Imgur. Evo kako možete postaviti skybox s Imgurom:
    • Idite na https://imgur.com/ i kliknite na "New Post" u gornjem desnom kutu.
    • Učitajte svoju skybox sliku na Imgur.
    • Nakon što je slika učitana, kliknite na nju kako biste je otvorili.
    • Kopirajte URL slike iz preglednika.
    • U svojoj A-Frame sceni, koristite taj URL za postavljanje skybox slike:

<a-sky src="URL_IZ_IMGUR-a"></a-sky>

Ovo će omogućiti da se slika učita s Imgur-a bez problema s politikama sigurnosti preglednika.

Skybox i druge vanjske resurse kao što su slike i teksture mogu naići na probleme s politikama prekoračenja zahtjeva sa strane preglednika (CORS - Cross-Origin Resource Sharing) kada se pokušavaju učitati s drugih domena ili adresa. To se često događa kada pokušavate učitati resurse s HTTP adresa na HTTPS web stranici.

Problem s učitavanjem Skybox-a zbog CORS-a

Preglednici imaju politiku sigurnosti koja ograničava pristup resursima s različitih domena kako bi se spriječio potencijalni sigurnosni rizik. Na primjer, ako vaša web stranica koristi HTTPS, a pokušavate učitati resurse s HTTP adresa, preglednik će blokirati te resurse kako bi spriječio potencijalne sigurnosne prijetnje.

Da biste riješili problem s CORS-om i omogućili učitavanje resursa s HTTP adresa na HTTPS web stranici, možete razmotriti sljedeće opcije:

  1. Koristite HTTPS: Najbolji način za rješavanje problema s CORS-om je prebacivanje na HTTPS ako već niste. HTTPS je sigurniji protokol i omogućava slobodno učitavanje resursa s drugih HTTPS adresa.
  2. Uzmite resurse s istog domena: Ako je moguće, pokušajte hostirati resurse (uključujući skybox slike) na istom domenu na kojem se nalazi vaša A-Frame web stranica. To će izbjeći probleme s CORS-om.
  3. Postavite CORS politike na serveru: Ako kontrolirate web server s kojeg dolaze vaši resursi (npr. skybox slike), možete konfigurirati CORS politike na serveru kako biste omogućili određenim domenama pristup tim resursima. Ovo može biti složeno i zahtijeva konfiguraciju na strani servera.
  4. Koristite proxy server: Možete postaviti proxy server koji će posluživati resurse s HTTP adresa na vašoj HTTPS web stranici. Ovaj proxy server će posluživati resurse s istog domena kao vaša web stranica, što će izbjeći probleme s CORS-om.

Izbor opcije ovisi o vašim specifičnim potrebama i mogućnostima. Najčešći pristup je prelazak na HTTPS, što je i preporučena praksa zbog bolje sigurnosti na webu.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?