Čović: Izmjene Izbornog zakona koje ne rješavaju izbor članova Predsjedništva BiH za nas su neprihvatljive

Čović: Izmjene Izbornog zakona koje ne rješavaju izbor članova Predsjedništva BiH za nas su neprihvatljive

Link na izvornu vijest

Kada je u pitanju poziv visokog predstavnika na tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, Čović je kazao kako se zalaže za apsolutnu transparentnost i integritet izbornog procesa, naglasivši da se mora ući u srž problema.

– Izmjene Izbornog zakona bez izmjene načina biranja članova Predsjedništva BiH za nas su apsolutno neprihvatljive. Treba nam cjelina, ne možemo svako malo nešto mijenjati i dopunjavati. To je, prije svega, način izbora članova Predsjedništva BiH – poručio je Čović.

Dodao je kako se protivi bilo kakvim intervencijama i nametanjima zakona od visokog predstavnika, istaknuvši kako vladajući moraju preuzeti odgovornost u svoje ruke.

– Zašto bi netko drugi u naše ime donosio bilo kakve zakone i zakonska rješenja? To je naš posao. Kada govorimo o integritetu izbornog procesa, zar ima veće ugroze integriteta izbornog procesa od lažnog predstavljanja u institucijama BiH. Netko kaže da je hrvatski član Predsjedništva, ide po svijetu, a nije dobio ni jedan posto glasova Hrvata. Kakav je to integritet izbornog procesa? – kazao je Čović.—

On je najavio kako bi se već danas u Sarajevu predstavnici hrvatskih političkih stranaka trebali sastati s predstavnicima „Trojke“ i još jednom otvoriti pitanje izmjena Izbornog zakona BiH, i to ne samo onih tehničkih.

Na današnjoj zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Glavnog vijeća HNS-a BiH također se razgovaralo o EU fondovima, regionalnom razvoju i prekograničnoj suradnji.

Po Čovićevim riječima, već se neko vrijeme radi na prekograničnim projektima s partnerima iz susjedne Republike Hrvatske, ali nedovoljnim intenzitetom.

Zbog toga će se u 2024. godini održati nekoliko edukacijskih okupljanja na kojima bi se mladi mogli educirati o EU projektima i povlačenju EU sredstava.

– Veliki dio sredstava propadne jer nemamo pripremljene projekte i u predviđenom vremenskom intervalu nismo ih spremni završiti. Hrvatskoj su trebale tri-četiri godine da dođe do ove zavidne razine korištenja europskih sredstava i želimo od njih to naučiti – zaključio je Čović.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?