Zašto je dječja igra važna? Imaju li roditelji vremena provoditi opuštenije aktivnosti s djecom?

Zašto je dječja igra važna? Imaju li roditelji vremena provoditi opuštenije aktivnosti s djecom?

Link na izvornu vijest

Ako većini roditelja postavimo pitanje kako njihova djeca provode dan, dobit ćemo iste ili slične odgovore: Kroz jutro učilica, pa škola, potom slijede treninzi, instrukcije i dijete je kući negdje navečer oko 8 sati. Nekada kao da mislimo ako djeca imaju više obaveza i nametnutih aktivnosti da će biti bolji.

Pitam se: Imaju li današnja djeca vremena za igru? Postoji li trenutci u danu koje roditelji provode u zajedničkoj igri sa svojom djecom?

Nedavno sam postavila upit desetogodišnjaku: Kako znaš da te tvoji roditelji vole? Odgovorio mi je: Zbog načina na koji se ponašaju prema meni. Tata se igra sa mnom i stalno mi nabacuje peticu, a mama uvijek grli kada sam tužan.

Nažalost, često u ovom užurbanom načinu života roditelji smatraju da je igranje s djecom gubljenje vremena. Međutim, važno je znati da je igra oblik i sredstvo odgoja djeteta, te je posebno  važna u predškolskoj i školskoj dobi.

Kroz zajedničku igru, roditelji mogu primijetiti određene promjene kod djeteta, više se povezati s djetetom i uvidjeti što mu je potrebno. Igra je vrijeme za opuštanje, kroz koju i odrasli mogu skupiti potrebnu energiju za svakodnevne izazove. Cilj zajedničke igre roditelja i djecetreba biti povezivanje.Iako je ovo internet vrijeme, sigurna sam da će djeca rado odložiti svoje mobitele i play station, ukoliko to i roditelji urade te ponude djeci zajedničke trenutke.Podučite svoju djecu društvenim igrama koje donose puno smijeha, poput: Čovječe ne ljuti se, gradovi i sela i brojne druge. Neka u zajedničkim igrama osmijeh djece bude na prvom mjestu.

Kroz igru i kreativne aktivnosti kod djece se oslobađa kreativnost i unutarnji osjećaji. Pokažite djeci što ste i vi voljeli kada ste bili njihovog uzrasta.Igrajte se ležerno i iskreno sa svojom djecom i zapamtite da djeca osjete ukoliko niste iskreni.

Vaši zajednički trenutci igranja s djecom omogućavaju im da u svoj budući život ponesu značajne emocionalne uspomene iz djetinjstva. Vodite se roditeljskim osjećajem i uživajte u opuštenim aktivnostima sa svojom djecom, i ne zaboravite da djeca osjećaju da ih volite kroz vaše postupke i način ophođenja prema njima.

Za dodatnu podršku i pomoć, budite slobodni javiti se na mail: [email protected] ili kontakt broj 063 466 423.

Sva Vaša pitanja za kolumnu možete poslati na mail [email protected]. Čitamo se i pratimo do sljedeće kolumne.

Doris Vlašić, mag.psych.,edu.dječje i adolescentne integrativne psihoterapije

 

 

The post Zašto je dječja igra važna? Imaju li roditelji vremena provoditi opuštenije aktivnosti s djecom? appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?