Sjedinjene Države potopile brodove Hutija

Sjedinjene Države potopile brodove Hutija

Link na izvornu vijest

Hutiji sa sjedištem u Jemenu više puta su ciljali brodove u važnom plovnom putu u Crvenom moru, tvrdeći da time pružaju podršku Palestincima u Gazi.

Kontejnerski brod Maersk Hangzhou izvijestio je da ga je pogodio projektil dok je prolazio kroz moreuz Bab al-Mandab i da su ga napala četiri broda Hutija koji su pokušavali da se ukrcaju na njega.

Kompanija koja upravlja Maerskom rekla je da je brod neoštećen i da je sposoban da nastavi putovanje, ali je rečeno  da će obustaviti tranzit kroz moreuz Crveno more na 48 sati.

Posada Maersk Hangzhoua je objavila da su na sigurnom i da nije bilo naznaka požara na brodu, koji je i dalje potpuno operabilan i nastavio je put ka sjeveru do Port Sueza.

Napadi su poremetili svjetsku trgovinu, a glavne brodarske kompanije su krenule dužom i skupljom rutom oko afričkog Rta dobre nade, a ne kroz Sueski kanal.

Crveno more je ulazna točka za brodove koji koriste Sueski kanal, koji pokriva oko 12 posto globalne trgovine i koji je od vitalnog značaja za kretanje robe između Azije i Europe.

Sjedinjene Američke Države pokrenule su operaciju Prosperity Guardian 19. prosinca, rekavši da se više od 20 zemalja složilo da sudjeluje u naporima da se zaštite brodovi u vodama Crvenog mora u blizini Jemena.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?