Nova knjiga poezije Radice Leko pod nazivom „Čežnjo neznana“

Nova knjiga poezije Radice Leko pod nazivom „Čežnjo neznana“

Link na izvornu vijest

Radica Leko je objavila novu knjigu poezije s naslovom „Čežnjo neznana“. Nakladnik knjige je HKD Napredak, podružnica Posušje, a recenzenti su Marko Pašalić i Marina Kljajo Radić. Korice knjige ilustrirala je i radila Martina Tomić, grafičku pripremu Marijana Pekas, a tisak Planjax print Tešanj.

Knjiga „Čežnjo neznana je četrnaesta knjiga lijepe književnosti ove autorice.

„Dragocjenost lirike zrelih pjesnika kao što je Radica Leko nije u tome što je oni pišu kad im se tek nešto piše, već je ona, između ostaloga i prije svega, u spremnosti dijeljenja svoje razgolićene i ranjene duše. A njezina još uvijek zacjeljuje. Pjesničkim melemom spravljenim od majčinske boli i vjere u susret još uvijek se možemo i mi liječiti. I na sreću, i na žalost.Čežnju neznanu u svoja četiri dijela sa preko stotinu pjesama zapljuskuje refleksivni ocean dominantno melankoličnih, nokturalnih, biblijskih, metafizičkih, zavičajnih, pa čak i mitologijskih motiva“, napisao je Marko Pašalić u recenziji zbirke pjesama.

„Tematski i motivski pjesnikinja obuhvaća skoro sve lirske vrste, dok u cjelosti prevladava intimno-misaona poezija koja izrasta na gromadi bola zbog gubitka članova obitelji, općega potonuća ljudskih vrlina i vrijednosti, svijesti o blizini kraja života koji se u poznim godinama i te kako nazire, i čežnji za „neznanom“ ljubavi. Na tragu modernoga pjesništva Radica Leko daje primat riječi koji, kao elementarni jezični izraz prema Stošićevoj poetičkoj vodilji, omogućuje maksimum sadržaja u minimumu forme. U ogoljeloj usamljenoj riječi ova pjesnikinja znalački pronalazi njezinu konotativnu semantičku multipliciranost, a grafostilemima pojačava orječenost kroz koju struje refleksije i emocije. Dubine boli i čežnje neznane stišane poetikom stiha u ovoj knjizi pjesama Radice Leko uzdižu se one prostore hrvatske književnosti odakle je vidik beskrajan, a Riječ postojana i kadra nadživjeti vrijeme“, napisala je o ovom djelu u recenziji knjige Marina Kljajo Radić.

Bilješka o piscu

Radica Leko (r. Udovičić), rođena je 1952. godine u Podvraniću, Kočerin, općina Široki Brig. Školovala se u Rujnu, Podvraniću, Kočerinu, Sinju, Grudama i Mostaru. Radila je kao nastavnica hrvatskog jezika u osnovnim školama na Vraniću i u Posušju, gdje i danas živi. Kao gimnazijalka natjecala se svojim pjesmama na Šimićevim susretima, 1971. godine… Dugo godina je pisala samo „za svoju dušu“ i nije ništa objavljivala.

Prve dvije knjige objavila je 2008. godine. Radove objavljuje u Cvitku, Osvitu, Motrištima i Hrvatskom slovu. Član je Društva hrvatskih književnika Herceg – Bosne Mostar, Matice hrvatske i HKD Napredak u Posušju.

Dobitnica je Književne nagrade „Fra Martin Nedić“ za roman U Njemačku, brale…, 2012. godine. Roman Kruh i igre ušao je u uži izbor za Nagradu Fran Galović, 2014. godine u Hrvatskoj. Njezina tri romana čine trilogiju o Hercegovini, o životu ljudi u Hercegovini  u razdoblju od Drugog svjetskog rata pa sve do današnjih dana i dalje… Za zbornik Književno Posušje dobitnica je Zahvalnice Općine Posušje.

Bibliografija:

Igrarije (igrokazi), 2008.; Mome Leptiru (pjesme i priče), 2008.; Plameni (priče i putopisi), 2009.; Nova svitanja (pjesme), 2011.; U Njemačku, brale…, (roman), 2011.; Kruh i igre (roman), 2014.; Paška (niz basni za djecu), 2015.; Jeka (roman), 2016.; Ružo, kazat ću ti (kratki roman, pripovijest), 2018.; Izabrane pjesme (knjiga poezije), 2018.; Vako, tako ili nako (kratke priče), 2020.; Polja Bijele Vile (kratki roman), 2022.; Crno klupko i druge priče (kratke priče), 2023.

Radica Leko i Stanislav Bašić: Književno Posušje (zbornik posuške književnosti od prije dva stoljeća), 2017.

Radica Leko i Ljubo Begić: Reka san ti (zbornik radova na ikavici).

Objava Nova knjiga poezije Radice Leko pod nazivom „Čežnjo neznana“ pojavila se prvi puta na Posušje net.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?