Vlada FBiH ostvarila prihode od 794 milijuna KM, a istovremeno bez zaduživanja isplatila 1,096 milijardi KM obveza  

Vlada FBiH ostvarila prihode od 794 milijuna KM, a istovremeno bez zaduživanja isplatila 1,096 milijardi KM obveza  

Link na izvornu vijest

U prva dva mjeseca 2024. godine Federacija BiH je ostvarila ukupne prihode u iznosu od 794 milijuna maraka, a istovremeno isplatila 1,096 milijardi KM obveza iz prethodne godine što ukazuje da je dosadašnjim odgovornim odnosom prema javnom dugu iz svojih vlastitih izvora i bez zaduženja isplatila preko 300 milijuna KM obveza.

Kada gledamo zemlje u okruženju, stopa zaduženosti Federacije Bosne i Hercegovine je i dalje ispod prosjeka zemalja u regiji. Ovaj podatak dokaz je odgovornog upravljanja javnim dugom i restrikcija proračunskih izdataka, unatoč svim poteškoćama koje su dočekale ovaj saziv Vlade Federacije BiH. 

„Da bi javnost lakše razumjela određene postupke po pitanju rizničnog poslovanja, navodimo i kako Vlada svake godine nakon usvajanja Proračuna Federacije BiH, usvaja odluke o zaduživanju u ukupnom godišnjem iznosu do visine sredstava planiranih Proračunom Federacije BiH za pojedinu godinu. Svi proračunski primici od zaduživanja, uključujući i kratkoročno zaduživanje, tj. ono koje nastaje i koje se otplaćuje u istoj kalendarskoj godini, moraju se planirati u Proračunu. Kao i ranijih godina, tako su i u Proračunu Federacije BiH za 2024. godinu planirani primici od kratkoročnog zaduživanja u ukupnom iznosu od 360 milijuna KM. U okviru ovog iznosa planirani su i kratkoročni primici u iznosu od 260 milijuna maraka koji se također planiraju otplatiti tijekom 2024. godine, ukoliko bi se planirano zaduženje i realiziralo. Uzimajući u obzir da u 2024. godini na naplatu dospijeva 100 milijuna KM trezorskih zapisa emitiranih 2023. godine, u Proračunu FBiH za 2024. godinu planirani su primici od izdanja trezorskih zapisa u iznosu od 360 milijuna KM, a u identičnom iznosu 360 milijuna su također planirane otplate po osnovu trezorskih zapisa. Navedeno znači da će na kraju 2024. godine stanje duga po osnovu trezorskih zapisa ostati nepromijenjeno i da će iznositi 100 milijuna KM, koliko je i iznosilo na kraju 2023. godine“, ističu iz Ministarstva financija FBiH.

Prema tome, odluke o zaduženju putem trezorskih zapisa u ukupnom iznosu od 360 milijuna KM su bile nužne isključivo kako bi se Federalnom ministarstvu financija dala ovlaštenja za provedbu planiranih aukcija i ispunili planovi utvrđeni Proračunom FBiH za 2024. godinu. Uzimajući u obzir trenutnu rezervu likvidnosti Proračuna, te projekcije dinamike ostvarenja planiranih prihoda, očekujemo da će aukcije trezorskih zapisa u ukupnom iznosu do 200 milijuna KM biti otkazane, kao što je to bio slučaj i prethodne godine.

Valja napomenuti kako su proteklu godinu obilježili značajni pritisci na Proračun FBiH uzrokovani nemogućnosti izmirivanja obveza po kreditima od strane krajnjih korisnika (JP Autoceste FBiH) i dodatnim izdacima za socijalne kategorije. Unatoč svemu tome, Vlada FBiH je bez problema vršila redovite isplate svih izdataka bez kašnjenja i uz nekoliko otkazanih aukcija trezorskih zapisa i obveznica. Svjesni važnosti izgradnje autoputova, Vlada FBiH je učinila dodatne napore, reprogramirala obveze JP Autoceste FBiH, te samim tim stvorila preduvjete za novi investicijski ciklus u cestogradnji koja i dalje ostaje visoko na ljestvici prioriteta ovog saziva federalne vlade. Uz fiskalne reforme, sektor prometa će imati maksimalnu podršku kako bi u zadanim rokovima završili izgradnju autoputa te time stvorili uvjete za brži protok robe i bolju prometnu povezanost sa zemljama EU. Također, želimo naglasiti da se sve operacije zaduživanja Federacije BiH provode transparentno, da su sve aukcije vrijednosnih papira Federacije BiH javne, i da na njima mogu sudjelovati sve pravne i fizičke osobe, kako domaće tako i strane. Uz navedeno, pored planova za zaduživanje, javno se objavljuju i rezultati aukcija, kao i kvartalna izvješća o stanju duga Federacije BiH. 

Na kraju, u godini u kojoj dospijeva rekordna otplata duga u iznosu preko 1,4 milijardi KM, samo odgovorno i racionalno upravljanje javnim financijama koje provode Ministarstvo financija FBiH i Vlada FBiH osiguravaju sigurnost isplate socijalnih davanja i financiranje kapitalnih projekata što je primarni cilj Vlade FBiH. 

Fena

Objava Vlada FBiH ostvarila prihode od 794 milijuna KM, a istovremeno bez zaduživanja isplatila 1,096 milijardi KM obveza   pojavila se prvi puta na RADIO LJUBUŠKI.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?