Znate li koliko zarađuju generali u OS BiH?

Znate li koliko zarađuju generali u OS BiH?

Link na izvornu vijest

Znate li koliko zarađuju generali u OS BiH?

Prema planu strukture generalskog zbora, Oružane snage Bosne i Hercegovine imaju 13 generala, odnosno viših časnika u rangu brigadnog generala, general-majora i general-pukovnika.

Kao i svim državnim službenicima, Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH utvrđen je koeficijent koji se odnosi i na osoblje Ministarstva obrane BiH, odnosno sva profesionalna lica u službi.

Ministarstvo obrane BiH je prilikom usvajanja proračuna za 2023. godinu povećalo plaće časnika, pa tako najviši generalski čin u OSBiH, čin general-pukovnika koji ima načelnik Zajedničkog stožera, ima plaću od gotovo 4.400 KM.

Čin niže, odnosno čin general-majora koji imaju dva zamjenika načelnika Zajedničkog stožera, kao i zapovjednik Operativnog zapovjedništva i Zapovjedništva za podršku, ima plaću približno 3.550 KM.

Prvi generalski čin, čin brigadnog generala ima plaću otprilike 3.300 KM, pri čemu taj čin ima šest generala, i to generalni inspektor OSBiH, dva zamjenika komandanta Operativnog i Zapovjedništva za podršku te tri zapovjednika brigada, piše Dnevni avaz.

Treba istaknuti i to da je, osim visokog koeficijenta plaća, za generale previđen i vrlo visok koeficijent mirovina, pa će tako general-pukovnik imati mirovinu od gotovo 3.200 KM.

S druge strane, nedavnim izmjenama Zakona o plaćama ujednačen je koeficijent mirovina vojnih umirovljenika, čime je eliminirana nejednakost u odnosu na Zakon o obrani.

Objava Znate li koliko zarađuju generali u OS BiH? pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?