PROF. DR. FATIĆ: DOBRO ODGOJENA ŽENSKA DJECA UVODE RODITELJE U DŽENET

PROF. DR. FATIĆ: DOBRO ODGOJENA ŽENSKA DJECA UVODE RODITELJE U DŽENET

Link na izvornu vijest

Svaka hvala, zahvala i pohvala pripadaju svevišnjem Allahu, Gospodaru svih svjetova!

Blagoslov i mir neka su na posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, alejhi selam, na njegovu časnu porodicu i sve njegove plemenite ashabe.

 „I kada živa sahranjena djevojčica bude upitana zbog kakvog je grijeha ubijena…“ – sura Tekvir, osmi i deveti ajet. Naime, drevni Arabljani su rođenje djevojčice smatrali poniženjem i sramotom, a rođenje sina znakom poštovanja i časti. U svojoj politeističkoj svijesti bili su umislili da je to pitanje njihove muškosti, pitajući se zašto ne mogu imati sinove, razmišljajući kako, kada žensko odraste, udaje se za drugoga, tj. odlazi u drugo pleme, a to je poniženje za Kurejšije.

Dakle, žensku djecu smatrali su manje vrijednom i sramotom. Više su, paradoksalno,  poštivali žensku devu nego vlastite kćeri, što je odraz njihovog nakaradnog razmišljanja.

Nažalost, ovaj morbidni način razmišljanja i danas postoji čak i kod nekih muslimana, kad on u mislima kaže ili pomisli: zašto nemam sinove, volio bih više da mi se rodi sin nego kćerka, i sl. Svaki musliman treba biti daleko od takvog načina razmišljanja jer:

Muhammed, a. s., pazite sada, nije garantovao dženet onome ko pravilno odgoji tri sina nego onome ko pravilno odgoji tri kćeri!

„Onaj ko odgoji tri kćeri ili sestre i nauči ih lijepom ponašanju te se  prema njima bude odnosio ljubazno dok ne stasaju za život, Allah će mu učiniti  dženet obaveznim.“ Jedan čovjek je upitao: „Božiji Poslaniče, a šta je s dvije, o, Allahov Poslaniče?“ Poslanik je odgovorio: „I za dvije.“ Ibn Abas, prenosilac ovoga hadisa, kaže: „Da su ljudi u to vrijeme pitali za jednu kćer, Poslanik bi također dao isti odgovor.“

„Onaj kome se rode tri kćeri, a on bude strpljiv prema njima i dobro ih oblači prema svojim mogućnostima, one će mu postati spas od vatre. Hadis prenosi imam Buhari koji prenosi još i ovo: „Muslimana, koji ima dvije kćeri i dobro ih čuva, one će odvesti u dženet (al-Buhari; al-Adab al-Mufrad).“

(B.Z.F.)

Video pogledajte i OVDJE.

The post PROF. DR. FATIĆ: DOBRO ODGOJENA ŽENSKA DJECA UVODE RODITELJE U DŽENET first appeared on Hayat.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?