U Aržanu obilježena 33. godišnjica pogibije Josipa Jovića

U Aržanu obilježena 33. godišnjica pogibije Josipa Jovića

Link na izvornu vijest

Povodom 33. godišnjice pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, potpredsjednik Vlade Davor Božinović posjetio je u subotu u Aržanu njegovu obitelj i položio vijenac na njegov grob poručivši kako je Jovićeva i žrtve svih branitelja duboko urezana u memoriju hrvatskih ljudi.

Božinović je došao u pratnji glavnog ravnatelja policije Nikole Miline i načelnika splitsko-dalmatinske policije Slobodana Marendića, obitelji je uručio sliku Život svetog Josipa, djelo akademskog slikara Josipa Botterija Dinija, a potom su na grobu Josipa Jovića položili vijence i zapalili svijeće.

– Okupili smo se i ove godine kako bismo obilježili godišnjicu smrti pogibije prvog hrvatskog redarstvenika, prve žrtve Domovinskog rata, hrvatskog policajca Josipa Jovića. Okupili smo se zajedno sa članovima njegove obitelji, s njegovim suborcima, s narodom Aržana, Imotske krajine i Splitsko-dalmatinske županije, rekao je Božinović.

Istaknuo je, kako se navodi u priopćenju, da će Ministarstvo unutarnjih poslova i ubuduće održavati živim sjećanje na sve poginule hrvatske redarstvenike, hrvatske branitelje, sve one koji su postali ne samo simbolom žrtve, simbolom otpora već i simbolom stvaranja Republike Hrvatske.

– To je naša dužnost. Iz godine u godinu vidimo da se brojni građani okupljaju na ovim obljetnicama, što znači da je žrtva Josipa Jovića i ostalih branitelja duboko urezana u memoriju hrvatskih ljudi. Mi sigurno nećemo dopustiti da sjećanje na naše junake, na one kojima smo dužni i zahvalni za njihovu žrtvu, ikada izblijedi, poručio je Božinović.

– S jedne strane je ponos, druga je tuga, ali kad vidimo ove ljude koji nisu zaboravili to, sjećanje na Josipa i njegovu žrtvu, koji je dao svoj život za Hrvatsku. Oni to i dalje poštuju, održavaju, svake godine obilježavamo i na Plitvicama i u Aržanu spomen na njegov darovan život za državu i za sve nas, rekao je Tomislav Jović, brat Josipa Jovića.

– Najviše mi je žao što ga nisam mogao upoznati, ovo mi je stric, ali on živi u meni i to će tako zauvijek ostati, kazao je Josip Jović, nećak Josipa Jovića.

Uvijek je bolno doći na Josipov grob, njegovi će suborci koji se tada dvadeset jednogodišnjeg heroja dobro sjećaju.

– Josip Jović je bio smirena osoba, osoba koja uvijek zna što treba napraviti, uvijek je bio spreman za svaki zadatak kao prvi redarstvenik. Zna se zašto smo išli tamo – srcem i samo srcem, kazao je Vjeko Dogan, pukovnik u mirovini.

Ministarstvo hrvatskih branitelja

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja poručili su kako je Jovićeva herojska pogibija postala najsnažniji motivacijski faktor svim hrvatskim braniteljima u bespoštednoj obrani od velikosrpskih agresora, simbol svih naših žrtava i uzor novim generacijama.

‘Krvavi Uskrs’ povijesni je događaj i prekretnica u Domovinskom ratu, nagovještaj trnovitog puta do samostalnosti i slobode, za koju je hrvatski narod podnio goleme žrtve, a redarstvenik Josip Jović, koji je poginuo na Plitvicama u dobi od 21 godine, prva je među njima, ističe se u priopćenju.

Prije 33 godine, nakon slamanja oružane pobune u Pakracu, uslijedila je akcija na Plitvicama kao odgovor hrvatske policije na zauzimanje Nacionalnog parka Plitvička jezera i blokiranje državne ceste koja je spajala sjever i jug zemlje. Akciju Plitvice uspješno su proveli pripadnici Jedinice za posebne zadatke MUP-a RH Rakitje i Antiterorističke jedinice Lučko te Posebne jedinice policije Kumrovec. Akcija u kojoj je pala prva žrtva Domovinskog rata i ranjeno devet policajaca ušla je u povijest kao Krvavi Uskrs, a Josip Jović postao je simbol domoljublja, predanosti i hrabrosti, stoji u priopćenju.

Hrt hr

Objava U Aržanu obilježena 33. godišnjica pogibije Josipa Jovića pojavila se prvi puta na Posušje net.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?