Toni Čolina i Ivano Pavlović u programu RLJ: Deseta titula Izviđača je kolektivni uspjeh

Toni Čolina i Ivano Pavlović u programu RLJ: Deseta titula Izviđača je kolektivni uspjeh

Link na izvornu vijest

Rukometaši Izviđača u subotu večer su u Gradskoj sportskoj dvorani u Zavidovićima, 4.kola prije kraja natjecanja BH Telecom premijer lige BiH i matematički „ovjerili“ osvajanje desete titule prvaka BiH u rukometu. Osvajanje deset titula prvaka BiH u rukometu nikome nije pošlo za rukom u poslijeratnoj BiH. Desetu po redu „Skauti“ su osvojili na suveren način. Matematički je došla je 4. kola prije kraja natjecanja. Deseta titula prvaka potvrđena kolo i tjedan ranije u odnosu na devetu, koja je ovjerena u Živinicama, tri kola prije kraja natjecanja, ali tjedan dana kasnije. Naime, svoju devetu titulu prvaka „Skauti“ su matematički osigurali 20. travnja 2023. godine u sklopu 27. kola Premijer lige BiH, kada su rezultatom 37:35, savladali momčad RK Konjuh u Živinicama.

Sve čestitke momcima i ostalim članovima kluba na uspješnoj sezoni, ali najveće zasluge pripadaju treneru Toniju Čolini, koji je u svakom trenutku znao što mu je činiti. Sezona je bila kao iz snova, mada promatračima sa strane nije tako izgledalo na početka duge i naporne sezone. Trener Toni Čolina imao je viziju od koje nije odstupao ni za milimetar. Znao je da 2023/2024 sezona za „Skaute“ će biti maratonska utrka i momčad je pripremao za završni dio te utrke. Pripremni dio sezone nije bio obećavajući, ali kako se pokazalo pripreme su bile samo faza u kojima je Toni Čolina slagao mozaik te svojim igračima nametao svoju rukometnu filozofiju. Osim domaćeg natjecanja paralelno je trebalo igrati utakmice EHF EUROPEAN LEAGUE i to s kakvim suparnicima. Ne zna se tko je jači: FÜCHSE BERLIN, CHAMBERY SAVOIE MONT BLANC HANDBALL, DINAMO BUCURESTI? Odmah na početku sezone iz stroja je otpao jedan od glavnih nosioca igre Milan Vukšić. Da jedna nedaća ne dolazi sama pokazalo se u nastavku kada su iz otpali Mihael Bebek i Edvin Dželilović, ali za sve to Toni Čolina je imao rješenja. Nakon prvog i jedinog poraza u prvenstvu uslijedio je niz od 15 utakmica bez poraza, s tim da je skor od 14 pobjeda i jednog remija nestvaran?

Ovo naprijed napisano je dio teksta sa službene stranice Izviđača – izvidjac.com, a povodom osvajanja desete titule u programu Radija Ljubuški gostovali su trener momčadi Izviđača Toni Čolina i kapetan Ivano Pavlović.

Nakon iskrenih čestitki na osvajanju desete titule od strane našeg Radija i svih djelatnika Tonija Čolinu smo zamolili da prokomentira dio teksta i osvrne se na sezonu koja je iza njega i njegovih igrača.

„To zvuči kao filmska priča. Bez jakog kolektiva kada je u pitanju igrački kadar i stručno vodstvo stvari ne bi mogle funkcionirati uz sve probleme i izazove koje smo imali. Pogotovu s toga jer smo uz domaće prvenstvo i kup igrali i Europa ligu. Uz sve navedeno imali smo dodatni problem jer smo ostali i bez Ivana Milasa koji je s nama prošao sve pripreme i trebao je biti jedan od stupova na koje bi se sigurno naslonili kroz cijelu sezonu. Poslije je došla Mićina ozljeda, pa Mihaelova ozljeda i na kraju se ozlijedio i Adnan. I prošlu sezonu imali smo puno problema s ozljedama, ali i prošle i ove godine ostali igrači su vukli kroz cijelu sezonu. Doslovno svi igrači, ove godine na čelu s Ivanom, prošle godine s Mićom. Nevjerojatno je koju su brzinu adaptacije imali moji igrači. Naravno da s moje strane i strane stručnog stožera postoji veliko povjerenje u igrače. Želio bih istaknuti članove stručnog stožera, Adisa Jakića, Milana Tolića, Ivana Džolića i Antu Bunozu našeg Nemeca koji je stvarno cijelu sezonu bio na vrhunskom nivou. Kroz ovako vrlo napornu sezonu, gdje u jednom razdoblju od mjesec dana imaš deset vrlo jakih utakmica, generalno bez fizioterapeuta koji je stalno prisutan sigurno sezonu ne bi mogli iznijeti na ovaj način. Ne bi volio da ostane zapisano da je zasluga samo moja, za velike stvari mora postojati kolektiv što se tiče igračkog kadra, za velike stvari mora postojati jaka konekcija unutar stručnog stožera, tako da se svaki igrač i svaki čovjek u klubu osjeća ponosno za ovo što smo napravili“, komentirao je Čolina.

S trenerom momčadi se slaže i kapetan Ivano Pavlović.

„Slažem se s trenerom da je uspjeh prvenstveno kolektivni. Bilo je stvarno teško u prvom dijelu sezone. Prvenstvo je kasnilo i imali smo osjećaj da samo igramo utakmice. Uz fizički dio teško je to bilo iznijeti i psihički. Prvenstvo je bilo dosta neizvjesno u prvom dijelu sezone, ali u drugom dijelu i fizički i psihički smo se uspjeli rasteretiti i išli smo utakmicu po utakmicu, tjedan po tjedan i odradili smo stvarno jedan vrhunski posao. Odigrali smo petnaest utakmica bez poraza i mislim da je to bio ključ za osvajanje naslova. Posebno je bilo teško jer smo zbog ozljeda ostali bez Miće Vukšića, Mihaela Bebeka i Advina Dželilovića. Ipak, uspjeli smo ostati fokusirani na rukomet dobiti ključne utakmice protiv Gračanice i Borca i na kraju obraniti naslov prvaka“, kaže Pavlović.

Trener Čolina posebno ističe dobro odrađene pripreme pred drugi dio sezone.

„Psihološki moment i odmor dva tjedna u stanci prvenstva od gustog rasporeda i opterećenja bili su vrlo važni. Uspjeli smo psihološki prebroditi to da se nešto mora. Mnogo su nam pomogla dva tjedna priprema u Makarskoj i turnir u Labinu. Zahvaljujem klubu i sponzorima koji su nam to omogućili jer je naša dvorana u to zimsko vrijeme pravi ledomat. Svoj optimizam sam gradio na tim kvalitetnim pripremama, a motivirati momčad za utakmice protiv Borca i Gračanice doista nije teško, oni sami kod sebe imaju motivaciju za takve utakmice“, ističe Čolina.

Nevjerojatno, ali, iako 21-godišnjak, Ivano je jedan od najiskusnijih u momčadi i puno je pomagao svojim savjetima. Priznaje da je još i sam vrlo nezreo i da može puno napredovati, ali ono što zna o rukometu s radošću je prenosio na mlađe igrače.

„Imam izuzetno dobru suradnju s mlađim igračima koji rado prihvaćaju savjete nas starijih, te odličnu suradnja s igračima izvan Ljubuškog i svi mi u klubu na njih gledamo kao na našu djecu“, s ponosom kaže Ivano.

Toni Čolina kormilo Izviđača preuzeo je u veljači 2020. te je za 4 godine klupske vitrine obogatio s 4 trofeja, 3 titule prvaka i titulom pobjednika KUP-a te postao najuspješniji trener u povijesti Izviđača.

Vraćajući se nekoliko godina unatrag Čolina ističe doprinos Josipa Glavaša koji mu je bio velika podrška na početku. Naglašava da nešto ovakvo nije mogao ni sanjati.

„ Jedna međusobna kohezija ljudi u klubu, stručnog stožera i igrača i vjera koju smo imali napravila je sve ovo što danas imamo. Dobri temelji postavljeni su još prije nekoliko godina i na tim temeljima puno je lakše bilo graditi priču koju danas imamo. Mislim da je ta ljubav prema gradu i grada prema rukometu općenito puno veća od bilo koje titule i bilo kojeg rekorda“, emotivno kaže trener „Skauta“.

Posebno je zadovoljan povratkom na rukometni parket Milana Miće Vukšića za kojeg misli da je ovom titulom postao najuspješniji rukometaš Izviđača u povijesti. Raduje ga i povratak Mihaela Bebeka koji je u trenažnom procesu, te želi uspješan oporavak i povratak na teren Adnanu dželiloviću koji u petak ima operaciju.

I Ivana raduje povratak Miće Vukšića, koji je, kako kaže, svojim povratkom donio dodatnu energiju i nove ideje u igri. Također, očekuje što brži oporavak i povratak na rukometni teren ostalih ozlijeđenih igrača.

I Čolina i Pavlović napominju da prvenstvo još nije gotovo i da preostale četiri utakmice žele odigrati maksimalno i osvojiti prvenstvo sa što većom bodovnom razlikom.

Najavili su proslavu titule u meču protiv Sloge iz Doboja 27. travnja u Gradskoj sportskoj dvorani u Ljubuškom.

Više o tome moći ćete čuti u programu našeg radija i pročitati na našoj web stranici kada bude poznato više detalja.

Radio Ljubuški

Objava Toni Čolina i Ivano Pavlović u programu RLJ: Deseta titula Izviđača je kolektivni uspjeh pojavila se prvi puta na RADIO LJUBUŠKI.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?