Cijena gasa u Evropi najviša u protekla tri mjeseca EU

Cijena gasa u Evropi najviša u protekla tri mjeseca EU

Link na izvornu vijest

AMSTERDAM – Cijena prirodnog gasa u Evropi dostigla je najviši nivo u posljednja tri mjeseca, a razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku.

Cijena gasa u Evropi najviša u protekla tri mjeseca EU

FOTO: Pixabay

Cijena po megavat-satu (MWh) gasa za isporuku porasla je na 33,95 evra u holandskom čvorištu TTF, što je najviša cijena od početka januara, prenosi Mina.

Među razlozima poskupljenja je i strah ulagača od novog rata na Bliskom istoku te mogući uticaj na snabdevanje gasom iz regiona. Robna tržišta čekaju odgovor Izraela na iranski napad, koji je uslijedio nakon navodnog izraelskog napada na iranski konzulat u Damasku, u Siriji.

Cijena gasa posljednje sedmice porasla je više od 20 odsto, nakon pada u prvim mjesecima godine zbog relativno blage zime i velikih skladišnih kapaciteta. U februaru je dostigla 22,31 evro po MWh, što je najniže od prošlog ljeta.

Skladišta širom Evrope bila su puna 62 odsto. Prema podacima Evropskog udruženja operatera gasne infrastrukture (GIE), skladišta su u to vrijeme u posljednjih pet godina bila prosječno popunjena 43 odsto.

U međuvremenu, evropski komesar za energetiku Kadri Simson, prošlog petka je objavio da su skladišta gasa u EU krajem marta bila popunjena 58 odsto, što je rekordni nivo. Biznis.rs

Чланак Cijena gasa u Evropi najviša u protekla tri mjeseca EU се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?