U Sarajevu predstavljena knjiga Dušana Muse “Sezonsko stočarstvo zapadne Hercegovine”

U Sarajevu predstavljena knjiga Dušana Muse “Sezonsko stočarstvo zapadne Hercegovine”

Link na izvornu vijest

Knjiga dopisnika Večernjaka Dušana Muse u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Čitluku i UG „Vojvoda Musić“ uz Ljubuškog predstavljena je na 35. međunarodnom sajmu knjiga u Sarajevu.

Sajam je organiziran u centru Skenderija na površini od 10.000 četvornih metara, a na njemu sudjeluje više od 150 izdavačkih kuća koje će predstaviti ukupno 130 novih knjiga i 175 autora i promotora na 86 promocija u Bosanskoj kući u Dvorani Mirza Delibašić. Sajamsku manifestaciju je otvorio Ibrahim Spahić predsjednik Programskog savjeta Internacionalnog sarajevskog sajma knjiga.

Promocija knjige „Sezonsko stočarstvo zapadne Hercegovine“ održana je u Bosanskoj kući. Uz autora u programu su sudjelovali moderatorica Jagoda Iličić, inače predsjednica Društva pisaca Bosne i Hercegovine i prof. Andrija Stojić prof. predsjednik čutkučkog ogranka Matice hrvatske. Nakon što je moderatorica predstavila djelo i autore predsjednik Andrija Stojić je u predstavio plodnu izdavačku djelatnost Matice hrvatske Čitkluk, pored ostalog ističući: Na ovu temu je napisano mnogo etnografski znanatvenih radova, koji imaju studijski karakter. Svakako, mnoge od njih na svoju radost sam pročitao u cilju upotpunjavanja znanja o ovoj materiji. No, izuzev autora Muse nitko se nije sustavnije bavio ovom temom, te je knjiga osobita po tome što ima tako velik povijesni raspon – od neolita, ranobrončanog doba do današnji dana.

Govoreći o samoj knjizi Sezonsko stočarstvo zapadne hercegvoine, prof. Stojić se prisjetio da je i sam u ranoj mladosti imao iskustva s tim pozivom. „Međutim, jedan od razloga zbog kojeg je ova knjiga meni prirasla k srcu leži u tome što sam još od rne mladosti, obilazeći brojne Dinarske planine, osobno vidio, osjetio i doživio osebujan način življenja stočara i gledao izbliza njihovu kulturu stanovanja i njihov odnos prema prirodi ili, kako bi mi danas moderno rekli, „prema okolišu“. Ostvarivali su divan sklad s prirodom, svaki puta bio bi oduševljen tim skladom, „simbiozom“ u svemu i svime onim što sam vidio, i sve tu na našim prostorima, prekrasnim prostranstvima.

A zatim osvrćući se na spomenutu knjigu dodao:“danas takvog načina življenja više nema ili je u potpunom izumiranju. Upravo, to je glavni razlog što smo ovu knjigu objavili. Želili smo ovakav način življenja naših predaka „oteti od zaborava“ i na ovaj način ga približiti mlađim naraštajima – urbaniziranim ljudima“…

Opširnije o knjizi „Sezonsko stočarstvo zapadne Hercegovine“, govorio je autor Dušan Musa, koji je naglasio da je izrada knjige zahtijevala dosta terenskog rada iz kojeg se izrodila znanstvena studija ne samo o pozivu sezonskog stočara, nego i podrijetlu gange i nekih drugih napjeva, običaja, proizvodnji suhog ovčjeg sira iz mijeha, te životu današnjih planištaka koji uz predan rad održavaju tradiciju… Ono što je zanimljivo, autor je na osnovu relevantnih zapažanja iznio tezu da je sezonsko stočarstvo djelatnost stara oko 2.500 godina, odnosno da datira iz vremena antike kada su prostorima današnje Hercegovine krstarila različita ilirska plemena.

Autor kojeg su posjetim podržale kolege iz dijela sarajevskih medija, potencirao je činjenicu da je sezonsko stočarstvo uz poljoprivredu bila daleko najvažnija gospodarska grana. Stup sezonskog stočarstva bila je ovca pramenka, životinja skromnih zahtijeva i velike izdržljivosti. Njena uloga nije se ogledala samo u proizvodnji čuvenog suhog sira, nego i činjenici da je ne samo hranila nego stoljećima od glave do pete odijevala i obuvala Hercegovke i Hercegovce!

Pri kraju izlaganja autor je ukazao na jedan veliki propust, naglašavajući:

„Na žalost Bosna i Hercegovina od nematerijalne kulturne baštine vezane za sezonsko stočarstvo još nije uspjela uvrstiti na UNESCO-vu listu. Istina na preliminarnoj listi su ganga, sir iz mijeha i pjevanje uz gusle, ali to nije dovoljno, jer stalno postoji mogućnost da netko, odnosno neke od susjednih zemalja iste uvrste u svoju kulturnu baštinu, zbog čega ćemo ostati bez toga ili s drugim dijeliti ono što je izvorno naše, odnosno hercegovačko i bosanskohercegovačko.

Na kraju ističemo da će 35. međunarodni sajam knjiga koji jer otvoren 17- og trajati do 22. travnja.

Andrija Stojić / Matica hrvatska Čitluk

The post U Sarajevu predstavljena knjiga Dušana Muse “Sezonsko stočarstvo zapadne Hercegovine” appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?