Fabirka gipsa od 50 miliona evra i dalje samo na papiru

Fabirka gipsa od 50 miliona evra i dalje samo na papiru

Link na izvornu vijest

UGLJEVIK – Uprava Rudnika i termoelektrane (RiTE) u Ugljeviku krenula je u pribavljanje stručnog mišljenja i urbanističko – tehničkih uslova za izgradnju fabrike gipsa vrijedne 50 miliona evra u Bogutovom selu.

Fabirka gipsa od 50 miliona evra i dalje samo na papiru

FOTO: Agencije

Po ugovoru o gradnji koji je potpisan u febuaru 2022. godine u njoj je već trebala da počne proizvodnja rigips ploča, ali u stvarnosti, projekat je i dalje u ranoj fazi razvoja, odnosno za sada postoji samo na papiru.

Za 29. april planirano je javno otvaranje ponuda, nakon čega će se odabrati licencirana kuća koja ima dva mjeseca da pripremi traženu dokumentaciju.

Planirani kompleks gradiće se na parceli od oko 18 hektara, a okvirna bruto građevinska površina planiranih objekata je oko 60.000 kvadratnih metara“, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Inače, nakon što je fabrika pompenzno najavljena prije dvije godine, uprava RiTE Ugljevik, ali i Ministarstvo energetike i rudarstva se rijetko oglašavaju po ovom pitanju.

Nema tu određenog datuma ni roka. Ništa nije fiksirano datumom, nismo išli na to da ih ograničimo“, kazao je jednom prilikom za CAPITAL ministar Petar Đokić koji je zaboravio šta je rečeno prilikom potpisivanja ugovora.

Gipsaru bi trebala da gradi kompanija BNBM Eastern Europe, u kojoj RiTE „Ugljevik“ ima udio od deset odsto dok većinski udio pripada kineskoj firmi BNBM.

Osnovnu sirovinu bi dobili iz termoelektrane, kojoj nakon procesa odsumporavanja ostaje ogromna količina neiskorištenog gipsa iz procesa odsumporavanja.

Ugovorom su zajedničkoj firmi, u kojoj Kinezi imaju dominantno učešće, zagarantovane količine uglja i gipsa za period od 18 godina. U suprotnom RiTE „Ugljevik“ će biti prinuđen da plaća penale.

Preciznije, svake godine fabrika će moći da računa na 70.000 tona uglja i 250.000 tona gipsa.

RiTE ima obavezu da u svakom trenutku posjeduje zalihe gipsa iznad kritičnog nivoa, odnosno više od 6.000 tona.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Чланак Fabirka gipsa od 50 miliona evra i dalje samo na papiru се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?