Otvoren Energetski samit u BiH 2024: Vrijeme za akciju je sad

Otvoren Energetski samit u BiH 2024: Vrijeme za akciju je sad

Link na izvornu vijest

NEUM – Vrijeme nam ističe za provođenje reformi koje su od kritične važnosti kako bi se ispravile godine nerada, korupcije i zapostavljanja koje su dovele energetski sektor u Bosni i Hercegovini u teško stanje ranjivosti i disfunkcionalnosti, poručio je ambasador SAD u BiH Majkl Marfi iz Neuma sa Energetskog samita u BiH 2024. koji je danas zvanično otvoren.

Otvoren Energetski samit u BiH 2024: Vrijeme za akciju je sad

„Ova zemlja se mora okupiti oko energetskog sektora i to se mora učini odmah. Sektor energije može biti stub stabilne i prosperitetne ekonomije i društva. Bosna i Hercegovina može postići svoju sigurnost prije nego što bude kasno, ukoliko se lideri posvete hitnoj akciji, integritetu, saradnji i vladavini u kojoj su građani na prvom mjestu. Ali sat otkucava, vrijeme za akciju je sad“, poručio je Marfi.

Ambasador Njemačke u BiH Tomas Fičen poručio je da je Njemačka posvećena podršci BiH i državama regije u dostizanju klimatskih ciljeva te u omogućavanju tranzicije sa fosilnih goriva.

„U tu svrhu Vlada Njemačke je pokrenula, kako mi to zovemo, Regionalno klimatsko partnerstvo Njemačke i šest zemalja Zapadnog Balkana. Kancelar Šolc je najavio ovo partnerstvo na prošlogodišnjem Berlinskom samitu u Tirani a ono nudi značajna sredstva – sve ukupno do 1,5 milijardi evra do 2030. godine. Uvjeren sam da će ova vrsta saradnje između Njemačke i BiH donijeti ogromne benefite ekonomiji i narodu Bosne i Hercegovine“, rekao je Fičen.

Britanski ambasador u BiH Džulijan Rajli rekao je da britanska ambasada sa zadovoljstvom podržava Energetski samit 2024 koji je prilika da se pronađu načini kako da BiH postane izvoznik energetske sigurnosti u Evropi i unovči obilje prirodnih izvora obnovljive energije.

„Ujedinjeno Kraljevstvo je podržalo istraživanje koje pokazuje kako opštine i lokalne zajednice mogu iskoristiti sopstveni potencijal energije iz obnovljivih izvora i time biti dio odgovora na potrebe za hitnom energetskom tranzicijom u BiH. Sada je vrijeme da lokalne zajednice, kompanije i lideri budu inovativni i iskoriste ove prilike“, rekao je Rajli.

Šef ureda Ambasade Republike Češke u BiH Josef Zrzavecki istakao je da je mnogobrojno učešće čeških stručnjaka iz realnog sektora i naučnih krugova na ovogodišnjem Energetskom samitu u Neumu jedna  od mnogih osovina podrške BiH na putu ka EU integracijama.

Vršilac dužnosti rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Narine Sahakyan poručila je da su čista i inkluzivna energetska rješenja jedan od ključnih prioriteta UNDP-a globalno, ističući da je ponosna što UNDP već više od decenije podržava partnere u BiH u borbi protiv klimatskih promjena.

„Tokom ovih godina, putem projekata koje finansiraju naši dugoročni partneri kao što su Švedska, Zeleni klimatski fond (GCF) i drugi, energetska efikasnost javnog sektora je značajno unaprijeđena, otvarajući put za provođenje zelenih modela u stambenom sektoru kao i za poslovne subjekte. Bosna i Hercegovina je ostvarila izvjestan napredak u ovoj oblasti, ali je sada potrebno da se ubrzaju i intenziviraju ovi napori ka održivom razvoju za sve“, rekla je Sahakyan.

Ministar inostranih poslova BiH Elmedain Konaković istako je da je potrebno usmjeriti legislativu za tranziciju sa neobnovljivih u obnovljive izvore energije, što, kako je rekao, smatra ozbiljnim izazovom za vlasti u BiH u narednom periodu.

„Moramo na svim nivoima aktivno raditi kako bi omogućili bolju zakonsku platformu za energetsku tranziciju. Mogli ste vidjeti koliko su ratna dešavanja u svijetu potresla oblast energetike, i koliko je važno u takvim okolnostima biti vlastiti proizvođač energije“, poručio je Konaković.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić ocijenio je da je Energetski samit okupio najvažnije aktere iz oblasti energetike i predstavnike poslovne zajednice.

„Samit je odlične prilika da se na jednom mjestu, kroz tematske panele, radionice i prezentacije relevantnih projekata diskutuje o ključnim temama vezanim za energetski sektor Bosne i Hercegovine. Približavanje EU podrazumijevaju ne samo prava, već i određene obaveze, koje smo preuzeli ugovorom sa Energetskom zajednicom“, rekao je Nikšić.

On je dodao daje Energetski samit prilika da relevantne institucije i stručnjaci iznesu prijedloge vezane za brojne teme iz energetske oblasti s kojima se već suočavamo ili o kojima ćemo morati razmišljati u skoroj budućnosti.

„Bosna i Hercegovina ima mnogo prednosti, ali i stručnih ljudi koji će izaći sa prijedlozima za maksimalno korištenje potencijala ali isto tako i za prestrukturiranje i prelazak na obnovljive izvore energije s ciljem zaštite životne sredine“, rekao je Nikšić.

Energetski samit u BiH 2024 organizuju Vlada SAD putem USAID Projekta asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), Delegacija Evropske unije u BiH i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH, Savezna vlada Njemačke preko Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Ambasada Republike Češke u BiH, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i britanska ambasada Sarajevo.

Samit je okupio brojne domaće i međunarodne aktere, predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, stručnjake u energetici, te predstavnike poslovne zajednice.

Primjetno je da samitu ne prisustvuju predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Republike Srpske, kao ni predstavnici energetskog sektora i regulatornih tijela iz RS, iako su im, kako kažu organizatori, upućeni pozivi.

CAPITAL: D. Momić

Чланак Otvoren Energetski samit u BiH 2024: Vrijeme za akciju je sad се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?