NAKON PISANJA INTERVIEW-a Tuzlanske vlasti u dilemi hoće li zaposlenicima uvesti cenzuru

NAKON PISANJA INTERVIEW-a Tuzlanske vlasti u dilemi hoće li zaposlenicima uvesti cenzuru

Link na izvornu vijest

Tekst o uvođenju cenzure među zaposlenike u institucijama Tuzlanskog kantona izazvao oštre reakcije. Ministarstvo pravosuđa i uprave tvrdi: Pripremili smo amandmane

Piše: S.K. 

Tekst kojeg je objavio Interview prije dva dana, a koji govori kako vlasti Tuzlanskog kantona izmjenama Zakona o državnoj službi, uvodi cenzuru, izazvao je žestoke reakcije, ne samo među zaposlenicima u institucijama ovog kantona, već i u javnosti, u organizacijama za zaštitu ljudskih prava, ali i advokatima, političkim partijama.

Podsjećamo, objavili smo kako je Vlada Tuzlanskog kantona odlučila  zaposlenicima (državnim služenicima) uskriti pravo na iznošenje ličnih stavova, mišljenja ili informacija na društvenim mrežama i drugim medijima.

Teža povreda službene dužnosti

Stoji to u Izmjenama i dopunama Zakona u državnoj službi, koje je kreiralo ministarstvo pravosuđa i uprave.

Tako se, između ostalog, propisuje:

Iznošenje ličnih stavova i mišljenja ili drugih informacije putem društvenih mreža i drugih medija kojim se nanosi šteta ugledu organa “državne službe predstavljaće tešku povredu službene dužnosti”.

Zakon bi se, prema saznanjima u ponedjeljak trebao naći na dnevom redu Skupštine.

Saopćenje Ministarstva pravosuđa i uprave TK

Sa ili bez amandmana to ćemo tek vidjeti jer je u petak kasno poslijepodne medijima poslano saopćenje Ministarstva pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona, u kojem se između ostaloga kaže:

Radi objektivnog informisanja javnosti u vezi donošenja izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi u Tuzlanskog kantona, Ministarstvo pravosuđa i uprave ukazuje da se dokument još uvijek nalazi u zakonodavnoj proceduri te da je resorno ministarstvo pripremilo amandmane koji će poboljšati tekst zakona u cilju podizanja niova funkcionisanja državne uprave.

Poboljšanje komunikacije

Navedeno je dalje kako Ministarstvo pravosuđa i uprave naglašava da neće odustati od poboljšanja komunikacije između javne uprave i građana Tulanskog kantona.

Javna komunikacija između građana i nosilaca funkcija unutar državne službe i drugih institucija javne vlasti mora se odvijati u skladu s principima profesionalizma i evropskim standardima – stoji u saopćenju.

Podsjećamo, kako je gotovo u isto vrijeme stiglo i saopćenje Tuzlanskog SDP-a u kojem optužuje Vladu TK da kroz izmjene i dopune Zakona “nastoji ugušiti istinu”.

Nakon što se, više od godinu dana, kockaju sa životima onkoloških pacijenata i nakon što su uništili Međunarodni aerodrom Tuzla, krenuli su u obračun sa svima koji govore istinu o njihovom neradu – navedeno je.

SDP TK ističe da je Vlada TK, Komisija za prijem državnih službenika izbacila predstavnika sindikata “kao zadnje brane u depolitizaciji državne službe i na taj način dodatno izpolitizirala državnu službu”.

Je li istina, a ne ko je objavio?

Za Interview.ba suštinu predloženih izmjena Zakona prije dva dana objasnio je pravni ekspert, predsjednik Foruma građana Tuzla Vehid Šehić.

On je, između ostaloga, kazao:

 Državni službenik koji vidi da se radi nešto nezakonito, i želi do ta objavi, onda je bitno da li je to istina, a ne samo ko je objavio podatke. Tu postavljam pitanje šta je javni interes, pogotovo ako je riječ o nezakonitim radnjama. Pravna norma mora biti jasna i mora biti napisano konkretno šta predstavlja teška povreda službene dužnosti. Govorimo li o javnom interesu, štitio bih zviždače – navodi Šehić.

The post NAKON PISANJA INTERVIEW-a Tuzlanske vlasti u dilemi hoće li zaposlenicima uvesti cenzuru appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?