Odbijen zahtjev Elektoprivrede BiH: Cijene struje za kućanstva se neće mijenjati

Odbijen zahtjev Elektoprivrede BiH: Cijene struje za kućanstva se neće mijenjati

Link na izvornu vijest

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK danas je u Mostaru održala 11. redovitu sjednicu u 2024. godini na kojoj je donesena odluka prema kojoj se ne daje suglasnost JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo na prijedlog cijena opskrbe krajnjih kupaca kod javnog opskrbljivača.

Nakon pažljive analize dostavljenog prijedloga cijena, FERK je utvrdio kako isti nije sukladan metodologiji za utvrđivanje cijena za opskrbu električnom energijom krajnjih kupaca kod javnog i rezervnog opskrbljivača.

Naime, navedeni prijedlog nije sukladan članku 18. stavak (1) Pravilnika o metodologiji za utvrđivanje cijena za opskrbu električnom energijom krajnjih kupaca kod javnog i rezervnog opskrbljivača u kome je propisano, između ostalog, da je javni opskrbljivač obvezan voditi računa o izbjegavanju naglih cjenovnih promjena za krajnje kupce koji se opskrbljuju kod javnog opskrbljivača.

Nadalje člankom 15. stavak (2) Pravilnika je propisano kako troškovi opskrbe iznose maksimalno 15%, od ukupnog troška nabave energije za opskrbu krajnjih kupaca, a na temelju dostavljenih podataka za razdoblje od 10.6. do 31.12.2024. godine utvrđeno je kako je ovaj trošak veći od 15% što nije sukladno metodologiji.

Kako uz prijedlog cijena nisu dostavljeni podatci o planiranoj potrošnji električne energije unutar pojedinih blokova (zeleni, plavi, crveni), tako dostavljeni podatak o predloženom povećanju ukupne cijene usluge javnog opskrbljivača za kupce iz kategorije potrošnje kućanstvo od 9,8% kao i predloženo povećanje cijene energije od 19% nije moguće provjeriti, a samim tim i potvrditi.

S obzirom na to, nisu ispunjeni uvjeti za davanje suglasnosti FERK-a na isti, te je FERK utvrdio cijene opskrbe utemeljene na Odluci o tarifnim stavovima za korisnike distribucijskog sustava ovog javnog poduzeća i podlogama korištenim za izračun cijena koje su u primjeni.

Za korisnike javne usluge opskrbe krajnjih kupaca JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo cijene ostaju iste – priopćeno je iz FERK-a.

The post Odbijen zahtjev Elektoprivrede BiH: Cijene struje za kućanstva se neće mijenjati appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?