Amerika “naciljala” dva gasna polja

Amerika “naciljala” dva gasna polja

Link na izvornu vijest

VAŠINGTON – ​Američki energetski gigant Ekson potpisao je ugovor sa Vladom Alžira o istraživanju na dva polja prirodnog gasa na jugu te zemlje.

Amerika “naciljala” dva gasna polja

Foto: Freepik.com

Kako prenosi portal “NewArab”, Ekson je postigao sporazum sa alžirskom državnom firmom Sonatrah i obje kompanije planiraju da “prouče mogućnosti za razvoj resursa ugljovodonika” na dvije lokacije u južnom Alžiru

Firme nisu saopštile koliki će biti obim zajedničkih investicija niti kolike su potencijalne rezerve gasa u dva basena gdje će se sprovoditi istraživanja.

Sporazum je preliminaran, ali bi mogao da postane čvrsta obaveza ako istraživanja daju pozitivne rezultate koji će zadovoljiti Ekson.

Alžir ima ogromne rezerve konvencionalnog prirodnog gasa, a takođe se procjenjuje da ima treće po veličini rezerve gasa iz škriljaca na svijetu, poslije Kine i Argentine, donosi portal “Oilprice”.

Većina alžirskog gasa se izvozi u Evropu, pošto se EU sve više oslanja na energetske izvore iz Afrike kako bi zamijenila gas iz Rusije. b92

Чланак Amerika “naciljala” dva gasna polja се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?