SCHMIDT “Otkrit ću vam što mi je rekla osoba iz bošnjačkog stranačkog miljea…”

Nadregionalni dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u izdanju od četvrtka donosi analizu stanja u Bosni i Hercegovini uoči nedjeljnih parlamentarnih izbora i citira Visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je najavio ustrajati na promjenama izbornog zakona nakon izbora bez obzira na očekivane otpore.

“Prije su mnogi Bošnjaci u funkciji Visokog predstavnika vidjeli saveznika jer su očekivali da on svoje ovlasti koristi kako bi centralizirao Bosnu i Hercegovinu, što je u interesu Bošnjaka”, piše autor teksta i dobar poznavatelj prilika u regiji jugoistočne Europe Michael Martens.

On se, u tekstu pod nazivom “Ako treba i putem dekreta”, obračunava i s, od njemačkih političara često korištenom, sintagmom “građanske Bosne”. “Iza pojma ‘građanska Bosna‘, u kojoj svaki glas ima istu težinu, često se nalazila želja Bošnjaka da svoju brojčanu premoć iskoriste u jednoj drugačije konstruiranoj Bosni”, primjećuje Martens.

Martens smatra da je mnogima trn u oku činjenica da Schmidt krivnju za probleme u zemlji ne svaljuje samo na dvije opcije u zemlji. “Schmidt doduše ne umanjuje i ne negira opasnost radikalne retorike hrvatskih i srpskih političara, ali u njima ne vidi jedini razlog za probleme u zemlji”, navodi se u analizi FAZ-a.

U tekstu se nadalje navodi kako Schmidt svojim potezima, između ostalog, želi spriječiti da Bošnjaci “svoju brojnu premoć u etničkom proporcionalnom sustavu zemlje zloupotrijebe kako bi marginalizirali Hrvate”.

“To se trenutno događa time što se Bošnjaci izjašnjavaju kao Hrvati i bivaju izabrani kao kandidati na položajima koji su prema Ustavu rezervirani za predstavnike hrvatske nacionalne skupine”, navodi FAZ koji citira jednog “stranog diplomata” u Sarajevu. “Kada se jedan Mehmed Mehmedović izjasni kao Hrvat svima je već po imenu jasno da se zapravo radi o Bošnjaku”.

To je u razgovoru za FAZ indirektno potvrdio i visoki predstavnik Schmidt.

“Meni je osoba iz bošnjačkog stranačkog miljea rekla da se naravno ne radi o pravom predstavništvu Hrvata kada se netko s jasno prepoznatljivim bošnjačkim porijeklom izjasni za Hrvata”, rekao je Schmidt za FAZ.

Schmid je rekao kako “usprkos otporima” želi nastaviti s reformama izbornog zakona i nakon općih izbora ove nedjelje, prenosi Hercegovina.info

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?