Bajrović o nametnutim izmjenama Izbornog zakona

Nakon što su mediji objavili kako je visoki predstavnik u BiH nametnuo izmjene Izbornog zakona te prenijeli njegovo pismo u kojem je poručio glasačima, da, dok su oni bili na biralištima i glasovali, on je donio odluke koje će osigurati da se njihov glas računa i da njihova demokratska volja bude ispoštovana, stigle su i prve reakcije.

Reuf Bajrović, bivši ministar energetike, industrije i rudarstva je na Twitteru napisao kako će nametanje baciti i izborne rezultate u drugi plan.

“Cilj je da se obesmisle izbori”, napisao je Bajrović.

Među nametnutim izmjenama od strane visokog predstavnika se nalazi i ona kojima je povećao broj delegata u Domu naroda Federacije BiH na 80, a klub svakog konstitutivnog naroda na 23 delegata.

“Dom naroda sastoji se od osamdeset delegata, i to po dvadeset tri delegata iz reda svakog od konstitutivnih naroda i jedanaest delegata iz reda Ostalih”, piše u amandmanu koji je nametnut na Ustav Federacije BiH odlukom visokog predstavnika, a koja je objevljena na službenoj stranici OHR-a.

Kao što je poznato, Dom naroda Federacije BiH do sada je broja 58 delegata, te je svaki nacionalni klub imao po 17 delegata, a klub Ostalih 7.

Ovom odlukom nije prekršen princip da svaka županija daje po jednog Bošnjaka, Srbina i Hrvata. Sada će se ova stavka odnositi i na Ostale. Ovo je prvi put da i Ostali iz svih županija mogu biti predstavljeni u Domu naroda Federacije BiH.

Poslanike Doma naroda biraju županijske skupštine proporcionalno nacionalnoj strukturi stanovništva. Oni se biraju iz reda njihovih predstavnika, ako drugačije nije predviđeno zakonom.

Izmjenama se ukida mogućnost da 2/3 delegata u jednom etničkom klubu mogu svaku odluku proglasiti pitanjem od vitalnog nacionalnog interesa, pišu mediji.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?