Kako je Komšić natjerao Hrvate u BiH da se odreknu političkog pluralizma

Izbori se redovno organiziraju i u Sjevernoj Koreji s time da tamo birači dobivaju glasački listić sa samo jednim imenom na njemu, a ako im taj kandidat ne sviđa mogu ga prekrižiti, no to bi gotovo sigurno privuklo pažnju tajne policije koja bi krenula u progon takvog glasača, pa i ne čudi to što Kim Jong Un na izborima dobiva 100 posto glasova.

Koliko je „fenomen Željka Komšića“ utjecao na politički pluralizam kod Hrvata u BiH pokazuje i to da se u pojedinim većinski hrvatskim sredinama Borjana Krišto opasno približila izbornim brojkama kakve Kim Jong Un ima u Sjevernoj Koreji.

U Širokom Brijegu i Ljubuškom su tako tisuće glasača čitav nedjeljni dan odlazili na izbore, a kada su prebrojani glasovi ispostavilo se da je u Širokom Brijegu Borjana Krišto osvojila 99,12 posto glasova, a u Ljubuškom 98.77 posto.

Stručnjak za Sjevernu Koreju Fyodor Tertitskiy iz Seula je komentirajući sjevernokorejske izbore rekao kako bi se Sjevernokorejac koji bi se usudio prekrižiti Kimovo ime na glasačkom listiću na kraju vjerojatno proglasio neuračunljivim, a sudeći prema izbornim rezultatima u dva najveća grada u Zapadnohercegovačkoj županiji, i u ovim sredinama vjerojatno bi se neuračunljivima proglasili oni koji bi se usudili glasovati mimo mase.

Tako su Hrvati u ovim sredinama gotovo svi glasovali za koaliciju predvođenu HDZ-om BiH, neki zbog toga jer im je stranka dala posao, neki jer se nadaju stranačkom zaposlenju, a veliki dio upravo iz bunta protiv majorizacije, odnosno protiv nametanja hrvatskog člana Predsjedništva bošnjačkim glasovima, jer ih je to toliko revoltiralo da su se odrekli političkog pluralizma i „zbili se u tor oko stožerne stranke“.    

Ovo snažno daje za pravo svima onima koji tvrde kako je Komšić gurnuo Hrvate u BiH u ralje HDZ-a BiH jer je višestruko biranje Komšića glasovima Bošnjaka dovelo do toga da je HDZ čvrsto prigrabio vlast u većinski hrvatskim sredinama.

Zahvaljujući tome je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i mogao reći kako su dobili plebiscitarnu podršku Hrvata.

„Mi smo, kao HDZ i HNS, uvjerljivo i plebiscitarno dobili izbore unutar BiH i hrvatskoga naroda te ostvarili najbolji rezultat ikada„ napisao je čelnik HDZ-a i HNS-a BiH na Twitteru, a zahvaljujući izmjenama Izbornog zakona koje je u izbornoj noći nametnuo visoki predstavnik HDZ BiH će biti nezaobilazan i u formiranju vlasti.

Tako je Klix.ba u svojoj analizi nametnutih mjera istaknuo kako prva tumačenja govore da će ove izmjene jamčiti vlast HDZ-u BiH, no čak i Klix.ba priznaje kako je razlog tome taj što HDZ ima najviše glasova od svih hrvatskih stranaka zbog čega i ima najbolju startnu poziciju u svim pregovorima.

Ono što HDZ BiH nije uspio dobiti jeste člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, na toj poziciji će ostati Komšić.

S obzirom da Predsjedništvo BiH ima isključive ovlasti imenovati veleposlanike i generalne konzule, Komšić će vjerojatno zadržati svoje veleposlanike, podsjetimo, kada je iz Predsjedništva izbacio Čovića 2018. jedan od njegovih poteza koji je izazvao najviše pažnje bila je smjena veleposlanika BiH koje je postavio Čović i instaliranje svojih.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?