U RS-u i Dodik i Trivić proglašavali pobjede, Bakir kaže da može savladati devetoricu, ali jedanaest nije mogao, u HDZ-u kažu da imaju plebiscitarnu podršku Hrvata

Izbori u Bosni i Hercegovini donijeli su mnoštvo incidentnih situacija.

Međutim, iako je na pojedinim biračkim mjestima bilo i filmskih situacija poput one kod Maglaja gdje je jedan prerevni aktivist nosao motornu pilu i prijetio ljudima ako ne glasaju za „njegovu“ stranku, na većini izbornih mjesta bilo je mirno. 

Bilo je i herojskih dijela, jedan je policajac spasio momka kojem je pozlilo kada je došao glasovati tako što mu je izvadio jezik da se ne uguši, u Sarajevu se dogodila tragedija – ženi je pozlilo na biračkom mjestu pa je umrla, bilo je i standardnog bh. izbornog folklora, prijavljivani su slučajevi kršenja izborne šutnje tako što se biračima dijelio materijal s uputama kako glasovati za određenu političku stranku, a zabilježen je i medicinski fenomen gdje je zbog izbora 80 ljudi odjednom oslijepilo pa su im drugi morali pomagati pri glasovanju.

Unatoč svim tim incidentima, izbori su uspješno privedeni kraju.    

Nakon čitavog dana glasovanja, otkucalo je 19 sati, a nedugo nakon su birališta zatvorena odjeknula je vijest kako je visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona.

U strankama su analizirali njegove izmjene i pitali se što će to značiti, a istovremeno su se brojali glasovi.

Mediji su svako malo prenosili najnovije rezultate, standardno su najsvježije rezultate imale najveće stranke.

Iako je medijski najeksponiranija borba za troglavo Predsjedništvo, gdje po svemu sudeći ulaze Denis Bećirović, Željko Komšić i Željka Cvijanović, strankama je bilo vrlo bitno tko će zasjesti u županijske skupštine i parlamentarne klupe i formirali vlast na različitim razinama.      

Skoro svi su proglašavali pobjede, Bakir Izetbegović koji je izgubio osobnu bitku za Predsjedništvo jer je Denis Bećirović dobio više glasova od njega, poručio je da je SDA “daleko najjača stranka u BiH” jer su premašili prag od 300 tisuća glasača.

„Stranka nije u padu već u porastu“, rekao je Bakir, a svoj poraz od Bećirovića je prokomentirao riječima; „kako pobijediti 11 njih koji su se udružili protiv nas uz podršku i nekih ambasada, da ih je bilo devet ja bih ih sve nadjačao, 11 nisam uspio, teško je pobijediti njih 11 udruženih“.

Hrvatski mediji su pak pisali da je Izetbegovića glave došlo proslijeđivanje dijela glasova Željku Komšiću, aludirajući da je dio SDA-ovih glasača birao Komšića, a nisu dali podršku Izetbegoviću.   

I predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović se osvrnuo na ponovni izbor Komšića bošnjačkim glasovima.

„Sve naše liste dobile su plebiscitarnu podršku hrvatskog naroda. Brojniji narod i dalje može odvojiti 200, 300 tisuća glasova i birati Hrvatima predstavnika. Mislim da su u tome jako pogriješili zbog budućnosti Bosne i Hercegovine“, rekao je Čović, koji se ipak pohvalio kako je koalicija predvođena HDZ-om BiH dobila veliku podršku u mjestima gdje žive Hrvati.

Zahvaljujući Schmidtovim izmjenama to znači da se bez HDZ-a neće moći formirati vlast u BiH, pa je Bakir rekao da je visoki predstavnik „stvari dao u šake“ HDZ-u.

Zanimljivo je bilo i u RS-u.

Milorad Dodik, čelnik SNSD-a, nakon što je proglasio pobjedu na izborima za predsjednika Republike Srpske zapjevao je sa turbofolk pjevačem Acom Lukasom, dok je njegova protukandidatkinja Jelena Trivić također proglasila pobjedu, te je slavila uz trubače i bakljadu na Trgu Krajine u Banjoj Luci.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?