Neotkrivena ljepota Hercegovine: Kako doći do vodopada Istup kod Stoca

Nedaleko od Stoca nalazi se jedan pravi prirodni biser, vodopad Istup visok dvjestotinjak metara, no da bi došli do njega potrebno je pješačiti kroz šikaru, ali oni koji su se odvažili na taj put kažu da se isti isplati.

Vodopad Istup tvori pritoka rijeke Radimlje, Svilica.

Svilica teče iza Hrguda, sjeverno od Stoca, a na mjestu zvanom Tabačko guvno se prelijeva preko strmog terena i stvara brojne slapove i kaskadne bazene.

Oko slapova vlada prelijepa harmonija s prirodnim ugođajem prašume, planinskih stijena i vode koja se prelijeva preko ogromnih prirodnih kamenica. Cijelim kanjonom mjestimično rastu grmovi divlje loze i smokava.

Vrelo Istup u Radimskom dolu je proglašen prirodnom rijetkosti Rješenjem Zemaljskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirodnih rijetkosti SR BiH br. 06-47-1/66 od 16.6.1966. godine.

Kako doći do slapa Istup?

Postoji više načina kako doći do vodopada Istup. Jedna od preporuka je doći automobilom do sela Barane, gdje se može ostaviti automobil te krenuti pješice prema kanjonu Radimlje, a potom je potrebno pratiti kanjon do mjesta gdje se Svilica ulijeva u Radimlju. Potom je potrebno ići uz potok Svilicu sve do vodopada.

S obzirom da se pješači kroz šumovit teren, preporuka je ponijeti dovoljnu količinu vode, planinarske cipele ili sportsku obuću namijenjenu za neravan teren kao i obuću namjenjenu za hodanje kroz vodu jer se dijelom puta ide kroz potok. Preporuka je ponijeti i presvlaku i kupaći.

Koliko je slap Istup slabo poznat govore i komentari Stočana koji čitav život žive u ovom gradu, a nikada se nisu zaputili do Istupa. S obzirom da je riječ o poprilično zabačenom lokalitetu, preporuka je zatražiti pomoć vodiča, te je preporuka posjetiti Centar za interpretaciju kulturne baštine u Stocu koji je uspostavljen kako bi služio kao polazna točka za turističke posjete općini Stolac, pružanje osnovnih informacija o lokalnim mjestima i uslugama (vodiči, turističke agencije, pružatelji smještaja i ugostiteljstva itd.).

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?