Biseri Hercegovine: Kako doći do vodopada Žukovica kod Posušja

U Hercegovini postoji pregršt prirodnih ljepota, a sve je to dostupno onima koji su spremni sjesti u automobil i zaputiti se u avanturu.

Nedaleko Posušja nalazi se tajnoviti vodopad Žukovica koji impresionira svojom ljepotom, a da bi se došlo do njega potrebno je samo sjesti u automobil i odvesti se dvadesetak kilometara u selo Zagorje.

Vodopad Žukovica tvori istoimena rječica, koja se u mjestu Zagorje prelijeva preko okomite stijene, te tvori impresivan slap okružen zelenilom.

Uz rijeku Žukovicu su nekoć bučale mlinice, te se pjevajući radilo kao i drugdje u hercegovačkim brdskim selima.

Sada samo ječe slapovi vodopada Žukovica, čije vode otječu dalje rječicom Žukovicom koja protječe i kroz selo Vir.

Selo i župu Zagorje je pod zaštitom Gospe od Zdravlja te se na putu do Žukovice može vidjeti i kip Gospe postavljen na litici iznad kapelice u selu.

Kako doći do slapa Žukovica?

Potrebno je iz Posušja krenuti prema naselju Vir, a potom se automobilom prolazi kroz selo Zagorje, nakon čega se asfaltnim putem uspinje uz brdo, te se samome kraju makadamom sve do vodopada Žukovica.

Povijest Žukovice

Ispod vodopada nalazi se Žukovačka pećina. U zimskim mjesecima vodopad presuši, te je moguće zaviriti u pećinu ispod vodopada. Ovu pećinu su istraživali i brojni arheolozi. 

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?