Ravlića pećina kod Gruda

Ravlića pećina nalazi se visoko iznad vrela rijeke Tihaljine (Trebižata) na periferiji zaseoka Peć (danas u uporabi naziv Peć Mlini) u Drinovcima, općina Grude.

Riječ je o vrijednom arheološkom lokalitetu budući da posjetitelji mogu doći ovdje i vidjeti kako su prapovijesni ljudi živjeli.

Povoljni uvjeti za stanovanje, prirodni potencijali za lov i ribolov, pitka voda i komunikacijske mogućnosti omogućavale su stanovnicima prapovijesnih zajednica dugotrajan boravak u pećini.

Otvor Ravlića pećine okrenut je ka jugu, širok je oko 40 m i visok oko 5 m, tako da tijekom dana u unutrašnjost prostora prodire dovoljno sunčeve svjetlosti.

Prednji dio pećine je izložen sunčevoj svijetlosti i toplini, tako da je taj suhi dio pećinskog prosotra povoljan za dugotrajniji boravak ljudi.

Ovdje su živjeli prapovijesni ljudi, pećina je bila naseljena od ranog neolitika sve do srednjeg brončanog doba.

Zbog svega toga Ravlića pećina je važno nalazište za poznavanje prapovijesti hercegovačkog područja i jadranskog zaleđa od ranog neolitika sve do kraja ranog brončanog doba.

Zbog velikog interesa posjetitelja provedeni su konzervativni radovi, pećina je čitavim svojim dijelom osvijetljena, te su u njoj izgrađene lijepe staze za šetanje.

Za obilazak pećine potrebno je oko 20-tak minuta, a tom prilikom možete uz pratnju vodiča čuti mnoge zanimljive informacije o ovom lokalitetu, ali se i fotografirati za uspomenu.

Kako doći do Ravlića pećine

Ravlića Pećina je udaljena od središta Gruda 16 kilometra i do nje je moguće doći automobilom za oko 25 minuta vožnje.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?