Biseri Hercegovine: Bišćevića kuća u Mostaru

Biščevića kuća smještena je na istočnoj obali rijeke Neretve u Biščevića ulici u Mostaru.

Ova stara otomanska kuća potječe iz 17. stoljeća, a s obzirom da je dio ovog objekta isturen nad rijekom Neretvom na dva vrlo visoka i smjelo postavljena kamena stuba, ovoj kući često pridaju epitet najsmjelije komponiranog djela stambene arhitekture iz turskog razdoblja u Mostaru.

Sama kuća obiluje autentičnim namještajem, a bašta ispred kuće je reprezentativni primjer turskog stila gradnje.

Posjetitelji ovdje mogu vidjeti pravo bogatstvo dekorativnih motiva, dekoracije se prostiru od ulaznih vrata, preko kaldrme u dvorištima do drvoreza na potpornim gredama i ogradi.

Kuća ima dva dvorišta. Prvo je “Selamluk”, a ovo je kao što mu i ime kaže, dio gdje se pozdravlja, pa su u to dvorište mogli ući svi poznati i nepoznati, dok su u drugo dvorište “Haremluk” mogli ući samo poznati i pozvani.  “Haremluk” je okružen visokim zidovima zbog tri razloga. Prvi je zaštita od jakog vjetra koji je tipičan za Mostar, zatim u ljetnom razdoblju ovi zidovi štite kuću od sunca tako da tijekom dana barem jedna od sećija ima hladovinu za ispijanje kave, a treći i najbitniji razlog je zaštita žene i njene privatnosti.

U jednom dvorišta kuće se također nalaze i kuhinja i toalet koji su uvijek bili odvojeni od kuće radi higijene, a kuhinja i radi požara, pošto je većina kuće napravljena od drveta pa je kuhinja bila smještena u dvorištu kako u slučaju požara ne bi bilo ugroženo ništa osim kuhinje.

U kući se može razgledati i zanimljiva etnografska zbirka iz turskog doba. Kuća ima dva kata – donji dio je privatni dio kuće, a na gornjem katu je muzej. Muzej se sastoji od 3 sobe, a jedna od njih je mala spavaća soba koja je namijenjena isključivo bračnom paru, te se ovdje može zaviriti kako je izgledao bračni kutak u turskom razdoblju.

Kako doći do Bišćevića kuće                                                       

Bišćevića kuća se nalazi u središtu Mostara na samoj obali Neretve.

Pogledajte lokaciju ispod

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?