Bunski kanali: Prelijepa prirodna atrakcija nadomak Mostara

Bunski kanali su dakle jedno od ljepših mjesta u Bosni i Hercegovini, te bi ovu ljepotu svakako  vrijedilo vidjeti uživo bez obzira što još nije turistički uređena, niti prilagođena za posjete.

Ovaj prirodni fenomen nalazi se nedaleko ceste između Mostara i Čapljine, a riječ je o jednoj od najvećih atrakcija na rijeci Neretvi; ovo je zapravo uski kanal kojim protječe Neretva, gdje se preko sedrene barijere u nju ulijeva njena lijeva pritoka Buna.

Na ovom lokalitetu nalaze se predivne stijene, čuje se huk vode, a ugođaj upotpunjuje raznovrsno zelenilo.

Bunske kanale je najbolje posjetiti ljeti, zbog količine vode i zbog toga što se tada može vidjeti kako se cijela Neretva ulijeva u uski kanal širine nešto više od tri metra i dužine oko 850 metara, koji je na ovom području nastajao stotinama godina.

Ovo mjesto je atraktivna staza za kajakaše i kanue, gdje su osamdesetih godina prošlog stoljeća na tom mjestu oni vježbali za svjetske i evropske medalje. U bivšoj Jugoslaviji bili su zaštićen spomenik prirode.

Kako doći do Bunskih kanala

Bunski kanali nalaze se kod Bune, južno od Mostara uz magistralnu cestu M-17 Mostar. Udaljeni su od Mostara 12.8 kilometara, te je moguće automobilom doći do ovog lokaliteta. Nakon skretanja s magistralne ceste potrebno se voziti još nekih stotinjak metara do Bunskog mosta gdje se može ostaviti automobil, a potom se može pješice prijeći preko mosta te se spustiti preko kamenitog terena do samog mosta.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?