Koliko točnih odgovora možeš prikupiti na kvizu iz povijesti?

/10
0 votes, 0 avg
6
Created on

Kviz iz povijesti

Okušaj svoje znanje u kvizu...

1 / 10

Tko je imao zapovjedništvo nad brodom koji se 29. travnja 1770. usidrio u zaljevu Botany gdje je prvi put došlo do susreta Europljana s domorocima na ovom mjestu?

2 / 10

Pogubljen je iz poluautomatske puške 9. listopada 1967. godine u 13:10 sati u dobi od 39 godina, a smaknuće je dobrovoljno izvršio narednik vojske Mario Teran. Koga je Teran ubio tog dana?

3 / 10

Kako se zove pleme koje je osvojilo sjevernoafrički grad Kartagu 19. listopada 439. godine?

4 / 10

U doba kad je Napoleon napao Rusko Carstvo ovaj je ruski vojskovođa imao 67 godina. Tijekom rata protiv Francuza držao je položaj glavnog zapovjednika ruske carske vojske. Njegove odluke u pogledu vođenja rata protiv Napoleona bile su kritizirane, no na kraju je francuska vojska ipak pobijeđena. Ovaj je general nagrađen titulom kneza od Smolenska. Tko je on?

5 / 10

Koji se vladar utopio  u jednoj rječici u Ciliciji u Maloj Aziji i njegova se vojska raspala za vrijeme Trećeg križarskog rata?

6 / 10

Na osvajačkom pohodu u Italiju, razorio je Akvileju, zauzeo više gradova, opustošio Padsku dolinu i stigao do Mincija, gdje mu je došao u susret papa Leon I. Epidemije. Neki tvrde kako je upravo ovaj papa spasio Rim jer se nakon njihovog sastanka ovaj osvajač povukao iz Italije. Ime kojeg osvajača tražimo?

7 / 10

Što je bilo legalizirano u SAD-u sudskim procesom Roe vs. Wade iz 1973. godine koji se vodio pred američkim Vrhovnim sudom?

8 / 10

Kako se zvao general koji je godine 1945. na bojnom brodu USS Missouri, usidrenom u tokijskom zaljevu predsjedao ceremonijom potpisivanja predaje Japana, čime je okončan Drugi svjetski rat?

9 / 10

Majka mu je bila epirska princeza Olimpijada, a nakon što se njegov otac razveo od nje, on je pobjegao u Epir i bila mu je ugroženo nasljedstvo, no ipak se izmirio s ocem i nakon njegove smrti preuzeo tron i promijenio povijest svijeta. Tko je on?

10 / 10

Kako se zvala ulica u kojoj je Gavrilo Princip ubio nadvojvodu Franza Ferdinanda?

Your score is

0%

Please rate this quiz

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?