Možeš li riješiti ovaj kviz s povijesnim zanimljivostima?

/10
1 votes, 4 avg
77
Created on

Kviz povijesnih zanimljivosti

Okušaj svoje znanje u kvizu...

1 / 10

Thomas Alva Edison, Eldridge R. Johnson i Emile Berliner izumili su fonograf, uređaj koji reproducira snimljene zvukove. Pri prezentaciji svog izuma 21. studenoga 1877. godine reproducirali su jednu poznatu dječju pjesmicu, koju su, nekih stotinjak godina poslije, obradili i blueseri Buddy Guy te Stevie Ray Vaughan. Kako se zove ova pjesma?

 

2 / 10

Kulin ban je je vladao Bosnom od 1180. do 1204. godine. Ostao je jako upamćen u narodu, pa tako postoji izreka „Od Kulina bana i dobrijeh dana“. Na vlast je došao kao privrženik jednog bizantskog cara, kojeg?

 

3 / 10

Ovaj hrabri Ljubušak, točnije Proložanin, istaknuo se iznimnom hrabrošću i vodstvom prilikom japanskog napada na Pearl Harbour 7. prosinca 1941. Obnašao je službu nadnarednika na američkom brodu Utah, kojem je prijetila eksplozija uslijed udara brojnih torpeda koji su oštetili kotlovnicu, koju je naposlijetku zaustavio upravo ovaj heroj, koji je posmrtno odlikovan i Medaljom časti. Kako se on zvao?

 

4 / 10

Ova dama rođena je u Pennsylvaniji 1896. godine. Povijest ju pamti kao ljubavnicu, a potom i suprugu kralja UK-a Edwarda VIII., koji je pak, zbog oštrog protivljenja svekolike engleske javnosti stupanju u brak sa Amerikankom koja iza sebe već ima 2 braka, morao abdicirati, te ustupiti titulu kralja bratu Albertu (George VI.). Vjenčanju „golupčića“ godine 1937. nije prisustvovao nitko od članova kraljevske obitelji, no naposlijetku je ipak stekla titulu „vojvotkinje od Windsora“. Kako se zvala ova femme fatale, inače prva žena koju je časopis „Time“ proglasio osobom godine(1936.)?

 

5 / 10

Koji hrvatski grad su Mlečani zauzeli uz pomoć križara 1202. godine, te je taj  grad, uz kratke prekide, ostao pod mletačkom vlasti sve do 1358. godine?

 

6 / 10

Listopadska pobožnost nastala je kao znak zahvalnosti Majci Božjoj koja je navodno pomogla kršćanskoj mornarici u velikoj pomorskoj bitci protiv Osmanlija 1571. godine. Naime, papa Pio V.  uputio je poziv svim vjernicima da mole gospinu krunicu za pobjedu kršćana protiv osmanlijske vojske, a kako se to i dogodilo, odredio je da se u spomen na tu bitku 7. listopada svake godine slavi kao spomen Našoj Gospi od Pobjede, dodavši joj naziv Pomoćnice kršćana(Auxilium Christianorum) u Lauretanske litanije. Gdje se odigrala ova velika pomorska bitka?

 

7 / 10

Smrću kojeg vladara 395. godine Rimsko carstvo biva podijeljeno na istočni dio, koji je pripao Arkadiju, i zapadni dio, koji je pripao Honoriju? Ovaj vladar je dobio nadimak Veliki, zbog podrške kršćanima i kršćanstvu koje je proglasio državnom religijom.

 

 

8 / 10

Adolf Hitler se 30. lipnja i 1. srpnja 1934. godine obračunao sa svojim protivnicima iz redova SA odreda (Sturmabteilung) predvođenih Ernstom Röhmom, te drugim političarima i neistomišljenicima, ukupno likvidiravši 77 visokih časnika SA, a prema drugim izvorima njih više od 400. Ova čistka bila je samo nagovještaj Kristalne noći i Holokausta. Pod kojim nazivom je u povijesti poznat ovaj krvavi događaj?

9 / 10

Koje godine je počeo Prvi svjetski rat?

 

10 / 10

Koji grad u SAD-u je dobio ime po indijanskom poglavici plemena Duwamish, poznatom po pismu američkom predsjedniku Franklinu Pierceu, nastalom kao odgovor na ponudu bijelaca da kupe indijansku zemlju? Iako su se kasnije pojavile sumnje u autentičnost pisma, ubraja se među najljepše i najdublje misli izrečene o čovjeku i prirodi, pa je ušlo u povijest i u srca zaštitnika prirode i ekologa.

 

Your score is

0%

Please rate this quiz

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?