Španjolski klubovi najavili štrajk zbog Superlige

Predsjednik španjolske nogometne La Lige Javier Tebas najavio je mogućnost štrajka 28. listopada nakon što je španjolska Vlada donijela Zakon o sportu, čije bi odredbe mogle olakšati pokretanje Superlige, objavio je radio COPE.

Čak 39 od 42 kluba iz prve dvije španjolske lige navodno je protiv novog zakona, a samo se Real Madrid, Barcelona i Athletic Bilbao ne protive povlačenju spornih amandmana. Međutim, klubovi će podržati štrajk ukoliko do njega dođe.

Predsjednik La Lige sazvao je izvanrednu skupštinu 27. listopada, nakon koje bi idućeg dana nogomet u La Ligi i Segundi mogao stati.

Kako prenose španjolski mediji, predstavnici La Lige prošlog su se tjedna sastali s ministrom kulture i sporta Miquelom Icetom izrazivši zabrinutost zbog uloge koju novi Zakon o sportu dopušta Superligi.

Klubovi su nakon susreta s Icetom otišli prilično zadovoljni i činilo se da se pozicije približavaju. Međutim, naknadno je iz zakona povučeno nekoliko amandmana, a najvažniji je onaj koji je trebao omogućiti Španjolskom nogometnom savezu i La Ligi mogućnost odbijanja licence bilo kojem klubu ako igra u natjecanju koje ne priznaju nacionalni, europski ili međunarodni savezi. Uklanjanje tog amandmana izazvalo je bijes vodstva La Lige.

Novu lavinu oko nogometne Superlige pokrenula je nedavna izjava Bernda Reicharta, novog izvršnog direktora kompanije A22 Sports Management, koji je poručio kako Superliga nije mrtva i kako bi mogla krenuti već od sezone 2024./2025.

– Projekt je vrlo živ premda ima nekih koji ga žele proglasiti mrtvim. Postoje klubovi u Europi koji sigurno dijele viziju Juventusa, Real Madrida i Barcelone, a sada imaju priliku podijeliti što misle. Postoji široki konsenzus da je nogometu potrebna reforma. Nogomet ne može nastaviti kako je sada dizajniran, poručio je Reichart, piše hrt.hr.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?