Osteoporoza – kako ju liječiti i prevenirati?

Osteoporoza je jedna od najčešćih bolesti današnjice, čiju dijagnozu često nije moguće postaviti samo na temelju simptoma. Dosadašnja praksa liječenja osteoporoze svodila se uglavnom na nalaz denzitometrije i na temelju toga, primjenu lijekova. Liječnici podsjećaju da je i u slučaju osteoporoze vrlo bitna rana dijagnostika. 

Osteporoza je, najjednostavnije rečeno, redukcija mineralne gustoće kosti koja se fiziološki događa u određenoj dobi života. Kod žena se pojavljuje s menopauzom, a kod muškaraca u nešto starijoj dobi.

Doc.dr. sc. Frane Grubišić, specijalist reumatologije napominje da je u vezi s osteoporozom trend uzlazan i da podaci govore kako je prevalencija oko 20%. 

Osteoporozu nazivaju tihom epidemijom, pa i tihim ubojicom.

– Ona ne daje simptome, ona se rijetko kad prepozna sama od sebe. Kad posumnjamo na osteoporozu, kad nam se pacijent žali na jaku bol, ili je pao, ili ga jako boli, onda u sklopu dijagnostičke obrade i kliničkog pregleda, posumnjamo na osteoporozu, izjavila je Marija Gavranić Pedljo, specijalistikinja fizikalne medicine i rehabilitacije.

U razgovoru s bolesnicima liječnici mogu dobiti podatke da su izgubili na visini, da su se pogrbili, da se prsni koš približio zdjelici te je li im teže dići ruke, objašnjava reumatolog Grubišić.

Kod osteoporoze je ključna rana dijagnostika, kako bi se prevenirali osteoporotski prijelomi kuka, kralježnice i podlaktice koji mogu imati brojne komplikacije pa i smrtni ishod. Zlatni standard je, kaže Grubišić, denzitometrija, odnosno mjerenje koštane gustoće. Potom slijedi medikamentna terapija ili se samo dodaje vitamina i minerala koji će pomoći da se uspostavi ravnoteža. Farmakološka novost anabolički lijekovi koji potiču izgradnju kosti.

Može li se osteoporoza prevenirati?


Preveniramo je svakodnevnim načinom života, tvrdi Gavranić Pedljo i dodaje da je potrebno svakodnevno se kretati, zdravo i pravilno jesti, piti dosta tekućine i nemati pretjeranu tjelesnu težinu. Mirovanje pak izaziva demineralizaciju kostiju i to je onda, dodala je – provocirana osteoporoza zbog neaktivnosti.

Osteoporoza se može javiti i prije ulaska u menopauzu i biti izazvana sinergijom nekih kroničnih bolesti i lijekova. Gavranić Pedljo navodi da je to npr. korištenje nekih antipsihotika, lijekova za epilepsiju ili pak kod bolesti štitnjače, jajnika, nekretanja, mirovanja, loma kostiju.

Jedna od preporuka liječnika su i, ako vam to zdravlje dopušta, vježbe pod opterećenjem.

– Medicinske vježbe su ključan prevencijski i terapijski aspekt. Jačamo mišićnu masu i možemo poboljšati koštanu gustoću, jedno je vezano uz drugo. A ti mišići rade kralježnici neku vrstu steznika, istaknuo je Grubišić, piše hrt.hr.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?