Prvi put u Hrvatskoj izveden zahvat ireverzibilne elektroporacije

Još jedna velika pobjeda liječnika KBC-a Sestre Milosrdnice u borbi s tumorom. Prvi put u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, liječnički tim na čelu s doktorom Lukom Novoselom, prekjučer je na dva pacijenta oboljela od karcinoma jetre izveo zahvat ireverzibilne elektroporacije.

Zahvat je to koji električnim impulsima uzrokuje odumiranje stanica bez rizika za oštećenjem ostalog zdravog tkiva. Pacijenti su dobro i pušteni su kući.

– Od 2016. u KBC-u Sestre milosrdnice razvijamo ovaj dio intervencijske radiologije koji se bavi minimalno invazivnim zahvatima i postali smo jedan centar u Hrvatskoj u koji dolazi velik broj pacijenata s tumorima različitih lokacija, od bubrega, jetre pa i pluća i kostiju, rekao je Luka Novosel, dr.med., spec.radiologije u KBC-u Sestre milosrdnice.

Cilj je da ova metoda postane dostupna svim pacijentima kojima će biti potrebna i kojima je indicirana, naravno to je nova tehnologija, nešto inicijalno skuplja prilikom same realizacije, ali u konačnici ako se gledaju: vrijeme hospitalizacije, komplikacije i brzina liječenja za te pacijente u konačnici je za zdravstveni sustav čak i jeftinija, dodaje Novosel.

– Ovo je metoda koja se služi električnom energijom, za razliku od standardnih ablativnih metoda koje se koriste s toplinskom energijom. Poštednija je prema živcima i krvnim žilama, možete ju koristiti pokraj vitalnih organa uz manje komplikacije u odnosu na standardne ablativne tehnike koje koriste toplinu, pojasnio je Branimir Čulo, dr. med., spec. radiologije, zamjenik predstojnika Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju u KBC-u Sestre milosrdnice, piše hrt.hr.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?