U Hrvatskoj žene u prosjeku u menopauzu uzlaze s 50 godina

Menopauza je prirodno razdoblje u životu žene u kojemu su fizičke promjene najizraženije. U Hrvatskoj žene u prosjeku u razdoblje menopauze uzlaze s navršenih 50 godina, a hormonska nadomjesna terapija zlatni je standard u liječenju.

Menopauza predstavlja prirodno, razdoblje velikih promjena u životu žene, koje često može biti praćeno raznim psihičkim, ali i fizičkim teškoćama. S njima se susrela i Vesnica Vukman.

– Problemi menopauze su počeli u 45 godini života, krenuli su s valovima, vrućinama, znojenjem i neredovitim ciklusima. Imala sam smetnje spavanja, raspoloženje, koncentracije, ponašanja i nervozuTražila sam pomoć od doktora, od svog doktora ginekologa, za neku hormonalnu terapiju. Doktor mi je prepisao, no ja ju nisam redovito koristila nego povremeno, jedno vrijeme sam koristila, pa nešto sam patila i tako sam probavila taj dio, rekla je Vesnica Vukman.

Gospođa Vesnica u razdoblje menopauze ušla je ranije od prosječne stanovnice Hrvatske za koje ovo prirodno razdoblje započinje s 51 godinom života, točnije 51,2 godine. Postavlja se kao dijagnoza kada prođe 12 mjeseci od posljednje menstruacije.

– Obično prije zadnje menstruacije u životu, dolazi do promjena u ciklusu koji postaju nekada kraći, nekada dulji, nekad se dogode menstruacije u sredini ciklusa, a ponekad se javljaju i valunzi prije zadnje menstruacije, zna se javiti umor koji se ne može objasniti nikako drugačije nego ulaskom u menopauzu. To su simptomi koji se nekad javljaju prije zadnje menstruacije, nekad žene traže pomoć i onda možemo na osnovu laboratorijskih pretraga, ultrazvučnih pretraga vidjeti da žena zapravo ima jedan preduvjet da uđe u menopauzu, rekao je Miroslav Dubovečak, Specijalist ginekologije i opstetricije, subspec. humane reprodukcije.

Prijevremene menopauze

Naravno, teško je na temelju jedne laboratorijske pretrage utvrditi ulazak u menopauzu. Obično su tu i ponovljene pretrage kako bi se sa sigurnošću utvrdila ova dijagnoza. Danas se sve češće govori i o prijevremenim menopauzama. 

– Prijevremene menopauze, to je ona menopauza koja nastaje prije 40-ete godine života i otprilike je 1 posto. Nije se bitnije promijenio, postoje nekakve studije da postoji nekakvo povećanje u općem postotku, otprilike 1-2 posto, ali kad se gleda cijela zemaljska kugla ili sve zemlje svijeta, otprilike 1 posto prijevremene pauze, tako je i otprilike i u Hrvatskoj. Nekakvih 1 posto žena ima prijevremenu pauzu prije 40-ete godine, a prijevremenu menopauzu možemo adekvatno liječiti, zato je dobro prepoznati ju na vrijeme, rekao je Dubovečak.

I javiti se, kao što je slučaj s gospođom Vesnicom, svom ginekologu ili liječniku obiteljske medicine koji će ju uputiti na daljnje pretrage i propisati ono što se naziva hormonsko nadomjesno liječenje.

– Davanje onih hormona u obliku tableta koje je jajnik prestao proizvoditi ili koje smanjeno proizvodi. Žena ima taj jedan smanjeni zaštitni mehanizam koji daje estrogen hormon kojeg luče jajnici i kad se prestane producirati estrogen u dovoljnoj količini, pojavljuju se prvi simptomi. Sada, posljedice tog smanjenog lučenja estrogenog hormona mogu biti razne i naravno da je to prilično individualno kako će koja žena, koje će simptome imati. To je stvarno individualna stvar. Najčešće jesu valunzi, promjene u ciklusu, taj umor – to su najčešća tri simptoma zašto netko dođe potražiti pomoć kod ginekologa, istaknuo je Dubovečak.

Alternativni pristupi

Danas na tržištu mnoštvo je pripravaka i alternativnih pristupa menopauzalnim tegobama pa nas je zanimalo koliko su oni učinkoviti u ublažavanju i liječenju simptoma.

– Imate terapiju jednom biljkom, mi to zovemo crvena djetelina – cimicifuga racimoza, to je fitoestrogen, ali ti preparati kad se gledaju količinski, imaju količinu estrogena koja je 500-1000 puta manja od ove hormonsko nadomjesnog liječenja. Naravno, kod nekih žena će i ta terapija djelovati. Neke američke studije pokazuju da 30 posto žena jako dobro reagira na te prirodne lijekove koje nemaju tako nuspojave kao što ima pravo hormonsko nadomjesno liječenje. Ali je dokazano da prava terapija i liječenje valunga, depresije, umora, nepravilnih ciklusa i tako dalje je zapravo hormonsko nadomjesno liječenje. Nemate alternative za to, rekao je Dubovečak.

Više se kretati, promijeniti način prehrane ako je loš

Doktor Dubovečak kaže da je liječenje menopauze u Hrvatskoj na visokoj razini. Komunikacija između liječnika je odlična, no ističe da možda kao društvo i nismo dovoljno osvijestili problem menopauze. Ipak, sve više žena čita i zna da će promjene uslijediti te sukladno time, i pripremiti se na ulazak u menopauzu.

– Više se kretati, promijeniti način prehrane ako je loš, unositi manje kalorija jer naš metabolizam se usporava kako starimo, čak kažu da je sa 60-70 godina dovoljno dva obroka, ne tri, nekakve 2000 kalorije, ne više od toga, gledati da je ta hrana koju unosimo što kvalitetnija, kažu da je i mediteranski tip prehrane najzdraviji – maslinovo ulje, voće, povrće, izbaciti rafinirane šećere koliko je moguće, zasićene masti izbaciti, rekao je.

Sve kako bi se smanjile posljedice nedostatka estrogena koji može utjecati na povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze pa sve do smanjenja vida, povećanog očnog tlaka ili osteoartritisa, piše hrt.hr.

e-hercegovina.com 

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?