Verstappenu pobjeda u Austinu, Red Bull osigurao naslov

Svjetski prvak u formuli 1 Nizozemac Max Verstappen u Red Bullu pobjednik je Velike Nagrade SAD na stazi u Austinu, 19. utrke svjetskog prvenstva.

Verstappen, koji je i prije ove utrke osigurao titulu prvaka, je slavio ispred sedmerostrukog svjetskog prvaka Britanca Lewisa Hamiltona u Mercedesu, te Monegažanina Charlesa Leclerca u Ferrariju, javlja hrt.hr.

Bila je to Verstappenova 13. pobjeda ove sezone, te 33. u karijeri. Nizozemac je time izjednačio rekord od 13 pobjeda u sezoni, Nijemaca Michaela Schumachera Sebastiana Vettela. Do kraja sezone ima još tri utrke kako bi se odvojio na vrhu.

Verstappena je vodio veći dio utrke, ali je prilikom drugog ulaska u boks izgubio dosta vremena i pao na treće mjesto. Ipak, u završnoj fazi utrke uspio je prestići na stazi Charlesa Leclerca i Lewisa Hamiltona te upisati novu pobjedu.

Nizozemac je naslov prvaka osigurao već u Suzuki, a u Austinu je to uspjelo i Red Bull koji je potvrdio konstruktorski naslov, peti u svojoj povijesti. Njegova rekordna, 13. pobjeda u sezoni, i trijumf momčadi u prvenstvu, došli su dan nakon što je suosnivač i vlasnik Red Bulla Dietrich Mateschitz preminuo.

– Bilo je teško, premda je sve izgledalo dobro. Morao sam se izboriti za svoj put naprijed. Dali smo sve od sebe, bio je ovo težak vikend za nas, ovaj je pobjeda za Dietricha. Jedino što smo danas mogli je pobijediti, poručio je Verstappen.

Podsjetimo, austrijski milijarder Mateschitz, suosnivač austrijske tvrtke za energetska pića Red Bull, koji je kasnije postao veliki investitor u profesionalni sport, preminuo je u subotu u 79. godini nakon borbe s teškom bolesti.

Mateschitz je u trenutku smrti bio vlasnik 49 posto Red Bulla, a njegovo bogatstvo se procjenjivalo na oko 20.2 milijarde dolara te je prema Forbesu bio 71. najbogatija osoba na svijetu.  Mercedes je prvi put ove sezone bio blizu pobjede, no Hamilton je ipak osvojio drugo mjesto.

– Sve sam dao momci. Bila je ovo najbolja strategija. Bili smo tako blizu, a tako daleko. Sve sam dao, poručio je Hamilton, koji je u karijeri ostvario 103 pobjede, ali ove sezone još nema niti jednu.

– Velika pohvala mom timu, došli smo ovamo s poboljšanjima, malo smo smanjili razliku. Čestitke Red Bullu. Osjećaj je bio nevjerojatan biti u vodstvu, držat ćemo se toga i nastaviti gurati. Doći će i do nas u nekoj fazi, dodao je.

U kvalifikacijama najbrži Španjolac Carlos Sainz u Ferrariju je stradao u sudaru u prvom zavoju kada je na njega naletio Mercedesov vozač George Russell, čime je utrka prekinuta.

Još je otvorena borba za drugo mjesto u ukupnom poretku ovogodišnjeg SP-a, jer je Leclerc danas prestigao još jednog vozača Red Bulla, Meksikanca Sergia Pereza, koji je u Austinu bio četvrti, no razlika između njih je vrlo mala.

Verstappen vodi sa nedostižnih 391 bod, Leclerc je drugi sa 267, dok je treći Perez s dva boda manje.

U poretku konstruktora Red Bull ima 656 bodova, dok je Ferrari drugi sa 469 bodova.

Do kraja sezone ostale su još tri utrke, sljedeća će biti sljedeći vikend u Meksiku, piše hrt.hr.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?