Džeba traži: “Smijenite Željka Komšića s pozicije hrvatskog člana Predsjedništva BiH zbog kršenja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH!“

Damir Džeba, izaslanik u Klubu hrvatskog naroda Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, poslao je otvoreno pismo Uredu visokog ptedstavnika u Bosni i Hercegovini na čijem je čelu Christian Schmidt.

Džeba je pojasnio da pismo šalje kao izaslanik u DN PFBIH, a povezani je s legitimnim političkim predstavljanjem konstitutivnog naroda u BiH.

Izaslanik u Klubu hrvatskog naroda Parlamenta Federacije BiH pojašnjavaju da izborna volja hrvatskog konstitutivnog naroda iskazana na Općim izborima 2022. godine nije zastupljena na poziciji hrvatskog člana Predsjedništva BiH jer su, kako dodaje, Bošnjaci opet uspjeli zbog svoje brojnosti i svojim glasovima izabrati Željka Komšića.

-Ovakav izborni inženjering i manipulacija nije dozvoljen u Skupštini Kosova te sam naveo i konkretan primjer u pismu, istaknuo je Džeba.

Legitimno političko predstavljanje iskazano izbornom voljom na izborima je, kako je kazao Džeba, civilizacijska vrijednost suvremenih parlamentarnih demokracija.

-Narušavanje ovog načela i vrijednosti u BiH se događa pri izboru izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i pri izboru hrvatskog člana Predsjedništva BiH, mišljenja je Džeba.

Otvoreno pismo Damira Džebe, izaslanika u Klubu hrvatskog naroda u Domu naroda Parlament Federacije BiH visokom predstavniku međunarodne zajednice za BiH, Christianu Schmidtu, Hrvatski Medijski Servis prenosi u cijelosti i bez uredničkih intervencija:

“Obzirom na mogućnost i trend javnog obraćanja prema Uredu OHR-a u Sarajevu, gosp. Christianu Schmidtu ali i javnosti posebice u tijeku procesa popravljanja političkih i društvenih odnosa u BiH, osvjetljavanju istine i realnosti, smatram kako je iznimno važno istaknuti sljedeće činjenice i praksu u oblasti prava legitimnog zastupanja:

U Bosni i Hercegovini se preko 90% izbornih procesa odvija po građanskom modelu. Građanskim modelom smo izabrali skupštine federalnih jedinica, Zastupnički dom Parlamenta Federacije te Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Samo na tri mjesta štitimo izbornu volju konstitutivnih naroda. Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, Dom naroda PS BiH te na pozicijama članova Predsjedništva iz konstitutivnih naroda. Kako bi ukazao na praksu, značaj ali i primjer važnosti legitimnog političkog zastupanja ističem i navodim sljedeći primjer:

Središnje izborno povjerenstvo Kosova i Vrhovni sud Kosova poništili su Građanskoj inicijativi Ujedinjena zajednica – Adrijana Hodžić 4.205 od osvojenih 6.422 glasa. Glasovi Adrijane Hodžić i Koalicije Vakat nesrazmjerni broju stanovnika bošnjačke zajednice kojoj pripadaju i predstavljaju nevažeće glasove, zbog činjenice da je to nedemokratski standard da se sa glasovima glasača jedne zajednice osigura pravo zastupanja druge zajednice. Stoga, jasno je da su Adrijanu Hodžić birali pripadnici srpske zajednice te A. Hodžić ne predstavlja legitimnu političku volju bošnjačke zajednice. Iz ovoga proizlazi da Bošnjaci u Skupštini Kosova nemaju svog legitimnog predstavnika tj. uskraćeno im je pravo na legitimno političko predstavljanje jer su im brojniji Srbi izabrali političkog predstavnika.

Izborni panel za žalbe i prigovore Kosova je ranije naložio Centralnoj izbornoj komisiji da poništene glasove isključi iz konačnoj izbornog rezultata. Isto je potvrdio i Vrhovni sud Kosova čije su odluke konačne. Slijednom ovih odluka mandat je dobila Duda Balje koja je legitimni politički predstavnik bošnjačke zajednice u Skupštini Kosova jer su za nju glasovali Bošnjaci te predstavlja izraz političke volje bošnjačke zajednice na izborima za Skupštinu Kosova. Ovaj proces je u cijelosti pratio i EULEX na čijem čelu je gosp. Lans Gunnar Wigemark, bivši specijalni predstavnik EU za BiH.

Načelo legitimnog političkog predstavljanja je civilizacijski doseg parlamentarnih demokracija u svijetu i Europi. Uvažavajući europske demokratske vrijednosti, načela i standarde zapadne parlamentarne demokracije smijenite Željka Komšića s pozicije hrvatskog člana Predsjedništva BiH sukladno ovlastima Visokog predstavnika i praksom smjenjivanja političara zbog kršenja Općeg mirovnog sporazuma za mir u BiH.

Željko Komšić je bez ikakve sumnje pokazao da je izgubio sposobnost poštivanja ustavnog poretka ove zemlje i istovremeno potvrdio svoju spremnost na kršenje Općeg mirovnog sporazuma za mir u BiH (Daytonskog mirovnog sporazuma), Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i Ustava Bosne i Hercegovine, kao i na nepoštivanje vladavine prava.

Javna obraćanja Željka Komšića, osobito u proteklih nekoliko godina a posebice u predizbornoj kampanji za Opće izbore 2022. godine, su podrivali Ustav BiH, obeščastila cjelokupno Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a naročito dužnost hrvatskog člana Predsjedništva BiH. U svojstvu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić je imao zakonsku i moralnu obvezu promovirati stabilnost i pomirenje. Međutim, izbor Željka Komšića je bio podrivanje postignutog napretka u mirovnoj provedbi sijanjem mržnje i straha. U jednom pristojnom društvu nema mjesta za neodgovornu retoriku Željka Komšića, koja predstavlja izdaju najboljih interesa onih koji su, na žalost, bili navedeni da mu ukažu svoje povjerenje.

Slijedom navedenog oduzmite mandat Željku Komšiću jer je i već četvrti put izabran na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH za kojeg nisu glasovali Hrvati nego su ga izabrali Bošnjaci. To je ista prevara i manipulacija kakvu sam naveo primjerom na Kosovu. Samo što je u BiH još teža situacija jer se radi o konstitutivnom narodu, odnosno poštovanju legitimne političke volje hrvatskog naroda kao konstitutivnog naroda iskazane na Općim izborima 2022. godine”, napisao je Džeba, a prenosi HMS.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?