Houston Astrosi protiv Philadelphia Philliesa za MLB naslov 

U ovogodišnjem World Seriesu, finalu doigravanja američke profesionalne bejzbolske lige MLB, igrat će Houston Astrosi i Philadelphia Philliesi.

Astrosi su u finalu Američke lige (AL) sa 4-0 u pobjedama svladali New York Yankeese, dok su Philliesi u finalu Nacionalne lige (NL) sa 4-1 u pobjedama nadvisili San Diego Padrese.

I dok je ulazak Astrosa u World Series bio očekivan, ovo će biti njihov četvrti nastup u velikom finalu u posljednjih šest godina tijekom kojih su svake godine stigli do finala AL-a, a i u doigravanje su ušli kao prvi nositelji svoje lige, Philliesi su najveće iznenađenje ovogodišnjeg doigravanja jer su u posezonu ušli kao momčad s najslabijim učinkom u ligaškom dijelu natjecanja, odnosno kao šesti nositelji NL-a.

Nakon omjera 106-56 u ligaškom dijelu sezone, Astrosi su do World Seriesa stigli bez ijednog poraza u doigravanju, bili su slobodni u prvom krugu, u drugom su sa 3-0 izbacili Seattle Marinerse, da bi potom “pomeli” i Yankeese iako su u tri od četiri utakmice protiv momčadi iz New Yorka morali nadoknađivati zaostatak.

U petoj utakmici igranoj u nedjelju u New Yorku Yankeesi su vodili sa 3-0 i 5-4, ali su na kraju Astrosi slavili sa 6-5 i okončali seriju u najkraćem roku.

Astrosi su svoj jedini naslov osvojili 2017. godine svladavši u finalu Los Angeles Dodgerse, dok su 2019. izgubili od Washington Nationalsa, a lani od Atlanta Bravesa.

Phillesima će, pak, ovo biti prvi nastup u World Seriesu nakon 13 godina, a ove godine su izborili doigravanje nakon čak 11 godina izbivanja iz posezone.

Možda ključni trenutak sezone bio je otkaz menadžeru Joeu Girardiju nakon lošeg ulaska u sezonu i omjera 22-29. Njega je početkom lipnja zamijenio Rob Thomson koji je ostvario omjer 65-46 u ligaškom dijelu i odveo momčad u doigravanje s omjerom 87-75.

U prvom krugu Philliesi su bili bolji od Sait Louis Cardinalsa sa 2-0, potom su izbacili branitelje naslova Atlanta Bravese sa 3-1, a u finalu NL-a Padrese sa 4-1. Plasman u World Series Phillisiema je osigurala njihova najveća zvijezda Bryce Harper “home runom” u osmoj izmjeni kojim je zaostatak 2-3 pretvorio u prednost od 4-3 koju je potom domaća momčad uspjela sačuvati u posljednjoj devetoj izmjeni.

Philliesi su u svojoj 129-godišnjoj povijesti dosada osvojili dva naslova prvaka, prvog 1980., a drugog 2008. godine.

World Series počet će 28. listopada, a prednost domaćeg terena imat će Astrosi. Prvak će postati momčad koja prva ostvari četiri pobjede, piše hrt.hr.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?