Jezivom Torcidinom porukom bavit će se i Centar za socijalnu skrb! Pozvat će roditelje maloljetnika koji su držali transparent

Tijekom sinoćnje utakmice Hajduka i Gorice navijači su na sjeveru postavili transparent: “Viziri puni krvi, srce puno bijesa. Dok umiru panduri, rađa se sloboda!”. Djeca i maloljetnici koji se vide kako drže transparent na fotografiji su dodatno poražavajući čimbenik cijelog slučaja.

Policija je pokrenula kriminalističko istraživanje vezano za objavu transparenta, a kako djeca do 14 godina nisu kazneno odgovorna, postupci nad njima idu u okviru službe socijalne skrbi.

– Nakon što Centar za socijalnu službu Split zaprimi službenu obavijest policije ili  pravosudnih tijela o događaju, koja sadrži činjenični opis i podatke o sudionicima, ako se radi o maloljetnim počiniteljima koji su u nadležnosti Centra za socijalnu skrb,  pozvat će se zakonski zastupnici  maloljetnika, te ovisno o dobi i maloljetnik.

Milena Drlje, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Split

Prikupit će potrebni podaci o osobnim i obiteljskim prilikama, te uvjetima u kojima živi i odrasta maloljetnik, te će se, zavisno od rezultata postupka i provedene sveobuhvatne obiteljske stručne procjene, na prijedlog stručnog tima Centra  poduzimati daljnje  potrebne mjere iz nadležnosti Centra, sukladno odredbama Obiteljskog zakona.

Ako rezultati postupka ukažu na potrebu izricanja mjera iz nadležnosti suda, uputit će se odgovarajući prijedlozi nadležnom sudu na daljnji postupak – saznajemo od ravnateljice Milene Drlje, mag.soc.rada v.r.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević istaknula je da osuđuje svako nasilje pa tako i agresivno ponašanje navijača, kao i isticanje poruka mržnje i poruka koje pozivaju na nasilje prema bilo kojoj grupi ili pojedincu.

– U više navrata smo upozoravali da nasilničko ponašanje općenito na sportskim terenima neposredno ugrožava djecu koja se bave sportom ili navijanjem, ali isto tako negativno utječe i na djecu koja sportske događaje prate putem medija.

Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu

Na svako isticanje nasilničkih i drugih neprimjerenih poruka na sportskim tribinama, kao i u bilo kojem drugom okruženju, treba reagirati jasnom osudom i sankcijama i tako potvrditi da je agresivna komunikacija neprihvatljiva. Država treba dosljednom provedbom propisa pokazati da vodi jasnu politiku nulte tolerancije prema nasilju u sportu i na sportskim tribinama.

U tome svoj dio odgovornosti imaju i sportski klubovi, organizatori natjecanja i navijačke udruge. Udruge navijača uvijek moraju imati na umu da njihove aktivnosti i postupci imaju vrlo snažan utjecaj na mlade ljude i djecu.

Stoga i ovim putem pozivam sve navijačke udruge da se javno i transparentno opredijele protiv svakog oblika nasilja i govora mržnje, kako na stadionima i dvoranama, tako i izvan njih, te da svojim djelovanjem trajno promiču pozitivno i nenasilno navijanje – izjavila je povodom isticanja  transparenta koji predstavlja govor mržnje i poziva na nasilje protiv policajaca, prenosi slobodnadalmacija.hr.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?