Amerikanci izlaze na izbore 8. studenoga

Za malo više od tjedan dana, 8. studenog, Amerikanci izlaze na izbore. Biraju puni saziv Predstavničkog doma, trećinu Senata, ali i guvernere u 36 saveznih država. Međuizbori su uvijek svojevrstan referendum o predsjedniku države, a ovi izbori održavaju se u složenim političkim okolnostima. Zemlja se suočava s najvećom inflacijom u posljednjih 40 godina, a predsjednika Bidena podupire oko 42 posto građana, piše hrt.hr.

Dr. Mehmet Oz, milijunaš i TV zvijezda, poznat i hrvatskoj publici, želi postati američki senator. Političku bitku života vodi u Pennsylvaniji. Suparnik mu je demokrat John Fetterman koji, prema anketama, vodi, unatoč moždanom udaru koji je pretrpio u svibnju. Demokrati u Senatu sada imaju tijesnu većinu koju grčevito nastoje zadržati.

– Republikanci trebaju samo jedno mjesto više. Čini se da će izgubiti Pennsylvaniju, a bacili su oko na još nekoliko država – New Hampshire, gdje prema svemu sudeći gube, ciljaju i na Arizonu, a vjerojatno ni ondje neće pobijediti. Ostaju Nevada i Georgia, dvije ključne države u kojima je rezultat potpuno neizvjestan, rekao je Todd Belt, ravnatelj Političkih studija na Sveučilištu “George Washington”.

Analitičari procjenjuju da će republikanci osvojiti većinu u Zastupničkom domu. Zanimanje za izbore veliko je, više od 15 milijuna Amerikanaca već je iskoristilo pravo na ranije glasovanje.

– Ovo su ključni izbori. Mislim da su mnoge tvrdnje iz prošlog izbornog ciklusa opovrgnute. Stoga se nadam da će izbori proteći glatko, poručio je Rondrick Williamson, glasač u Atlanti, savezna država Georgia.

Ekonomija je glavna tema većine birača. Republikanci inzistiraju i na problemima imigracije te nasilja u gradovima.

Demokrati ciljaju na glasove žena ogorčenih zbog novih zakona o pobačaju. Rezultati izbora odredit će i budućnost Bidenove Bijele kuće.

– Kontrola Kongresa ključ je za buduću agendu i sve ciljeve Bidenove administracije, ali odredit će i smjer američke politike u mnogim područjima, od vanjske politike pa nadalje, budućnost našeg duga i deficita koji nastavljaju rasti, kao i gospodarstvo u cijelosti, objašnjava Dan Mahaffee, Centar za proučavanje predsjedništva i Kongresa.

Bivši predsjednik daleko je od političke mirovine. Donald Trump aktivan je u kampanji, a u završnici utrke za Kongres održat će niz skupova s republikanskim kandidatima koje podupire. Ovi su izbori i svojevrstan test za njegovu ambiciju da se 2024. vrati u Bijelu kuću.

Dio republikanskih kandidata slijedi Trumpov politički nauk: nisu spremni javno potvrditi da će priznati rezultate u slučaju ako izbore izgube, piše hrt.hr.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?