Komšić piše NATO-u: “Bilo bi neprimjereno da Hrvatska pošalje svoju vojsku u BiH kada su osuđeni u Hagu za UZP”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić obratio se pismom generalnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu nakon što je Vlada Republike Hrvatske zatražila prisustvo svojih vojnih pripadnika na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Kako su jučer objavili mediji, Hrvatska namjerava poslati svoje vojnike u mirovnu misiju u Bosnu i Hercegovinu.

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman poslao je pismo Stoltenbergu kojim ga “upozorava” da bi jedinstvo NATO-a moglo biti ugroženo ukoliko Hrvatskoj bude uskraćeno da pošalje svoje vojnike u mirovnu misiju u BiH, ali je najava slanja hrvatskih vojnika u BiH izazvala reakciju Željka Komšića.

Komšić je odmah napisao svoje pismo Stoltenbergu u kojem, među ostalim piše, da bi bilo „veoma neprimjereno da NATO savez u svoju misiju u Bosni i Hercegovini ili da kroz misiju EUFOR Operacija Althea uključuje snage Republike Hrvatske, odnosno zemlje čije je vojno i političko rukovodstvo presuđeno u Međunarodnom krivičnim sudu u Haagu “kao dijelom udruženog zločinačkog poduhvata koji je za cilj imao stvaranje etnički očišćenih dijelova BiH pod vojnom i političkom upravom susjedne Hrvatske”.

“Takve političke ambicije Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, suverenoj i nezavisnoj državi, postoje i danas, koje se nastoje ojačati i vojnim snagama. Čvrsto vjerujem kako razumijete razloge moga obraćanja te da će NATO savez donijeti jedinu moguću ispravnu odluku”, napisao je Komšić u pismu upućenom Stoltenbergu.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?