Mekić: Vladu u Središnjoj Bosni formirat će SDA s HDZ BiH i HDZ1990

U županiji Središnja Bosna SDA i HDZ, prema riječima Asima Mekića, predsjednika Županijskog odbora SDA SBŽ, imaju kapacitet odmah formirati vladu. Ipak će, kako dodaje Mekić, još malo sačekati kako bi vidjeli tko će koalirati na federalnoj razini.

– Mi u Županiji Središnja Bosna imamo kapacitet da možemo odmah formirati vladu. U ovoj županiji HDZ ima apsolutnu većinu kada je riječ o glasovima iz reda hrvatskog naroda. Od ukupno 12 zastupnika koji su iz reda hrvatskog naroda, HDZ ima devet, HDZ 1990 ima dva, to je 11, DF ima jednog, to je 12. To znači da HDZ ima ekskluzivitet, imaju većinu i oni će predložiti predsjednka Skupštine SBŽ koji će kasnije predložiti mandatara – objašnjava Mekić za Centralna.ba.

Dodaje kako je HDZ kao i do sada nezaobilazan kod formiranja vlasti u ovoj županiji.

– Vlada se imenuje dvotrećinskom većinom. Pošto SDA ima 11 i HDZ devet, to je 20 i ne treba nam nitko. Međutim, kolega Radoje Vidojević, predsjednik HDZ-a, rekao mi je kako nema problema i vlast možemo formirati odmah, ali ipak treba sačekati da vidimo što se događa u Sarajevu, kada smo razgovarali ni rezultati nisu bili službeni. Imaju neki zadani rokovi kojih ćemo se svakako pridržavati. Tada nam je rečeno da ulaze u vladu s HDZ 1990. To znači HNS.

Dakle, u formiranje vlasti ulazi SDA sa 11 i dva HDZ-a s 11 i mi imamo mogućnost odmah formirati, ali ako se u Sarajevu formiraju nekakve koalicije na državnoj, federalnoj i županijskim razinama, a Sarajevo je glavni grad, a mi prije toga imenujemo vladu, možda bismo je morali raspakirati. Zato, čekat ćemo ta rješenja na federalnoj razini i čim dobijemo instrukcije da možemo ići mi u formiranje vlade, u stanju smo to relativno brzo riješiti jer imamo kapacitet i ne bi trebalo biti problema – rekao je Mekić.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?