Studija otkrila koja je najbolja životna dob za prestanak pušenja

Pušenje duhana izaziva ovisnost, oštećuje sve organske sustave u organizmu te povećava rizik za mnoge bolesti. Prestankom pušenja, u kratkom roku, osjetit ćete brojne pozitivne učinke na vaše zdravlje.

Iako nikad nije kasno prestati s lošom navikom, izgleda da ipak postoji određeno razdoblje u kojem nam prestanak pušenja donosi najviše koristi. Naime, nedavno istraživanje je pokazalo da osobe koje prestanu pušiti prije 35. godine imaju sličnu stopu smrtnosti u određenom vremenskom razdoblju kao i oni ljudi koji nikada nisu pušili.

Istraživanje je također pokazalo da su oni koji su prestali pušiti u kasnijoj dobi i dalje su imali značajne koristi, ali njihova stopa smrtnosti premašila je stopu smrtnosti onih koji su prestali pušiti prije nego što su navršili 35 godina, piše Centarzdravlja.hr.

Bivši pušači koji su prestali pušiti u dobi od 35. do 44. godine imali su 21% veću stopu smrtnosti od bilo kojeg uzroka, u usporedbi s osobama koje nikad nisu pušile. Oni koji su kasnije prestali s ovom lošom navikom, u dobi od 45. do 54. godine, imali su čak 47% veću stopu smrtnosti. Istraživanje objašnjava kako je pušenje povezano s najmanje dvostruko većom stopom smrtnosti, neovisno o uzroku smrti radilo.
Prestanak pušenja u mlađoj dobi povezan sa smanjenom stopom smrtnosti

„Prestanak pušenja, posebno u mlađoj dobi, bio je povezan sa značajnim smanjenjem relativno povećane smrtnosti povezane s kontinuiranim pušenjem. Ovo je treća velika studija koja sugerira da bi 35. godina mogla biti optimalna dob za odustajanje, posebno za one koji počnu pušiti u mlađoj dobi“, napisao je John P. Pierce, profesor emeritus na Odjelu za obiteljsku medicinu i javno zdravstvo na Kalifornijskom sveučilištu u San Diegu, te zaključio da pruža potrebne podatke za postavljanje motivirajućeg cilja prestanka pušenja prije 35. godine.

Ova analiza, koja je pratila zdravlje stanovnika SAD-a, sadrži anketne podatke više od 550 000 odraslih osoba koje su ispunile upitnike između siječnja 1997. i prosinca 2018. godine te su u trenutku ispunjavanja imali od 25 do 84 godine. Među ispitanicima su se nalazile osobe koje nikad nisu pušile, oni koji su prestali pušiti te osobe koje još uvijek aktivno puše, piše ScienceAlert.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?