U petak u Širokom Brijegu počinje dvodnevni međunarodni znanstveno-stručni skup

Dvodnevni međunarodni znanstveno-stručni skup ”Kulturna baština i identitet Hrvata u Bosni i Hercegovini” počet će u petak, 11. studenoga, u 9:00 sati u hotelu Park u Širokom Brijegu.

Skup organiziraju Institut za migracije i narodnosti (IMIN) iz Zagreba i Društvo za digitalizaciju tradicijske kulturne baštine (Društvo za DTKB) iz Širokoga Brijega, u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru (FF SUM) i Udrugom hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH (UHAKUD u BiH).

Prvi dan skupa, 10. studenoga 2022. godine, predviđen je za terenski rad istraživača i posjet kulturno-povijesnim lokalitetima Grada Širokog Brijega i okolice. Drugi dan skupa, 11. studenog, predviđen je za predstavljanje 35 izlaganja koji su rezultat rada preko 60 istraživača.

Cilj je znanstveno-stručnoga skupa je valorizacija elemenata tradicijske kulturne baštine Hrvata u Bosni i Hercegovini u pogledu novih znanstvenih spoznaja istraživanja kulturno-povijesnoga identiteta.

U skladu s tim na znanstveno-stručnom skupu bit će obrađene sljedeće teme:

Povijesni identitet Hrvata u BiH naspram drugih naroda
Jezik kao živa baština
Religijska baština u očuvanju identiteta
Kulturno-umjetnička društva kao čuvari tradicijske kulture
Primjena suvremenih tehnologija u očuvanju kulturnoga nasljeđa
Socio-demografska kretanja i njihov utjecaj na oblikovanje suvremenih identiteta

Podršku u realizaciji projekta pružili su: Grad Široki Brijeg, Vlada Županije Zapadnohercegovačke, Federalno ministarstvo kulture i športa, Ministarstvo civilnih poslova BiH i Odjel za znanost i obrazovanje HNS-a BiH.

Društvo za digitalizaciju tradicijske kulturne baštine i Udruga hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH službeno su akreditirane udruge pri UNESCO-u za savjetodavne poslove na polju očuvanja nematerijalne kulturne baštine.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?